403 четения

Десетки търновци се прегледаха в „Клиника на открито“

При голям интерес премина втората за годината „Клиника на открито“ в старата столица, която се организира от Регионалната здравна инспекция и Община Велико Търново по програма „Здрави деца в здрави семейства“. В рамките на два часа в четвъртък десетки хора преминаха в парк „Марно поле“ скрининг на няколко хронични заболявания. Те бяха изследвани от експерти на здравното ведомство и второкурснички от филиала на Варненския медицински университет в града. В импровизираните кабинети бяха измервани кръвна захар, кръвно налягане, дишане, ръст и телесна маса. Акцент в инициативата бе превенцията на захарната болест, тъй като на 14 ноември се отбелязва Световният ден за борба с диабета.

„Целта на клиниката е да приближим профилактиката до пациентите, защото нашият опит показва, че хората са с много ангажирано ежедневие и често нямат време и мотивация, за да отидат на профилактичен преглед. Решихме в неформална среда да могат да измерят безплатно кръвното си налягане, кръвната захар, да определят хранителния си статус и да им се дадат полезни съвети за здравословен начин на живот“, заяви д-р Светлана Моминска, началник на отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ в РЗИ.

По думите й „Клиника на открито“ се радва на такъв голям интерес и поради факта, че желаещите да се изследват не губят време да ходят до кабинетите на личните си лекари и не се налага да чакат на опашки.

Д-р Моминска изтъкна, че още сред първите преминали пациенти има установени няколко високи стойности на кръвната захар и кръвното налягане и те са били посъветвани от екипите в акцията да се консултират със специалист.

Докато се провеждаше скриниг на някои хронични заболявания, младежите от БЧК Велико Търново разпространяваха здравнообразователни материали и донорски карти от Националната кампания „Да! За живот“.

„Включваме се активно, защото целта ни е да информираме хората какво представлява донорството и да имат психична нагласа да даряват органи, ако се стигне до състояние на мозъчна смърт. Младежите ни преминаха курс при областния координатор по донорство д-р Сибила Маринова и са подготвени по темата. Могат да отговарят на всички въпроси на хората. Прави ми впечатление, че масово хората реагират положително и има такива, които дори идват до офиса на БЧК, за да си вземат донорски карти“, заяви Димитър Русев, директор на местната червенокръстка структура.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!