96 четения

Над 600 дървета и 1200 цветя засадени за година в областния център

Повече от 600 различни дървесни видове и 1200 цветя са засадени във Велико Търново от началото на годината досега. Всички растения са осигурени от Общината и са част от провежданата политика за подобряване на градската среда и за опазване и насърчаване на биоразнообразието. Обхванати са както градските паркове и обществени зони, така и редица междублокови пространства. За осигуряването на разсада помагат и много дарители.

230 различни вида дървета са вкоренени в парк „Дружба“. 61 борчета и 108 бряста, дъб и липа ще растат на хълма Света гора. Седем чинара са посадени в парк „Колю Фичето“, а още 90 чинара и липи ще направят междублоковите пространства в едноименния квартал по-зелени. 90 акации, гледичии и смърч са засадени на различни места в кварталите „Бузлуджа“, „Зона Б“ и „Чолаковци“, 10 чинара – в района на пътен възел „Качица“, а три липи ще красят пространството пред Съдебната палата

За поредна година успешно бе реализирана и общинската програма „Моята градинка“, в която дейно участват великотърновци. Одобрени са 40 искания за облагородяване на междублокови пространства в целия град. Край домовете на жителите ще растат над 1200 цветя и храсти от видовете туя,  хибискус, роза, лавандула, армерия, керия, форзиция, хемерокалис, лигиструм, цидония, люляк, дойция, сантолина и др., както и 13 дървета – бреза, липа и платан.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!