868 четения

Немски дарители с жест към горнооряховската болница

Ремонт на операционната зала и една от стаите за родилки бе извършен с над 20 000 лв. в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. Парите – над 20 000 лв., са дарени на лечебното заведение от немски благодетели, членуващи във фондацията „Децата се нуждаят от мир“. В четвъртък представители на организацията посетиха стационара, за да се убедят лично как са изразходени предоставените за каузата средства. Юрген и Риа Мюлер бяха посрещнати от управителя на болница д-р Иван Иванов и началника на Отделението по акушерство и гинекология д-р Михаил Милатович. Дарителите останаха доволни от видяното и изразиха готовност отново да подпомогнат лечебницата.

Значимостта на жеста на немските благодетели е голяма, тъй като операционната зала не е била ремонтирана повече от 30 години. Обновяването ще позволи на работещите в сектора да посрещат новия живот в по-приветлива и модерна медицинска обстановка. Реновирането на една от болничните стаи пък е първа стъпка към осигуряването на нов облик за всички помещения за родилки в отделението.

Оползотворените средства от немската фондация са осигурени от служители на фирма „Бош“, които заделят процент от заплатите си за подобни акции чрез благотворителни концерти и от дарителници, поставени в големи вериги супермаркети в Германия.

„Тази фондация съществува вече 25 години. Тя е създадена по време на войната в Югославия, когато в Германия са посрещнати 100 деца от Сараево и за четири седмици са настанени да си почиват в детски лагер. Целта на организацията е да подкрепя и защитава децата в риск, но тя развива също широка благотворителна и хуманитарна дейност“, сподели Юрген Мюлер.

Със съпругата му подпомагат за четвърти път стационара в Горна Оряховица със средства, предоставени от две неправителствени организации, като до момента помощта надхвърля общо 42 000 лв.

С част от тези пари през последните две години бяха ремонтирани още две болнични стаи, боксовете в кърмаческия сектор на педиатричното отделение, млечната кухня и санитарни възли.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *