Поляк, откакто се помни, живее без българско гражданство във В. Търново, навремето сервирал на Тодор Живков в Интерхотела и на Арбанаси

Томаш Томовски пътува с колело, два пъти е преплувал Дунав и е член на… БКП

 

ТОМАШ ТОМОВСКИ Е ПОЛЯК, ЖИВЕЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ОТКАКТО СЕ ПОМНИ, НЯМА БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО, ЗАЩОТО НЕ ИСКА, И Е ДОВОЛЕН, ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ГЛАСУВА, МАКАР ДА МУ СЕ ИСКА. Освен това мъжът е член на… БКП, сервирал е на Тодор Живков, дъщеря му Людмила и на други величия. Той е плувец и два пъти е преплувал река Дунав и Галата, за което има награди. Гордее се с голямото си семейство, а на всичко отгоре се оказа баща на търновския футболист и треньор Александър Томаш, една от легендите на ЦСКА. Томаш всеки ден пътува с колело, защото така поддържа форма, и 66-те му години никак не му личат.

 

ГРЪК БЯГА ОТ РОДИНАТА СИ И ЗАЛЮБВА ПОЛЯКИНЯ

 

СЕМЕЙНАТА ИСТОРИЯ НА ТОМАШ Е КАТО СЮЖЕТ ЗА ФИЛМ. Преди много години неговият баща, който е грък, абдикира от родината си и с влак отива в Полша. Там Алеко среща Марианна и двамата създават семейство. Полякинята е била заточена в лагер и е работила при богато немско семейство по време на Втората световна война, но след войната остава в същото градче.

Алеко и Марианна се запознали на една танцова забава в Легница и набързо се венчали. Томаш и брат му Андрей са родени в Полша. През 1961 година цялото семейство обаче решава да напусне тази страна заради носталгията на Алеко по неговите родители в Гърция.

Вместо в Гърция обаче многолюдната фамилия на политемигранта Алеко Томопулос спира във Велико Търново и остава тук, а властите ги настаняват в малко жилище край Пионерския дом. След година майката на Томаш заедно с него се връщат отново в Полша, а на 14 години, със завършен седми клас Томаш се връща отново във В. Търново заедно с майка си и завършва Селскостопанския техникум в Севлиево.

Днес за себе си казва, че като млад е бил хипи и бунтар, музикант, певец, турист… и непослушник. Дори като завършва средно, хукнал пак за Полша, защото нещо у нас не му харесало. Там поляците го търсили за казармата, но той избягал и се върнал в България завинаги…

 

СЕРВИТЬОР И БАРМАН ВЪВ ВСИЧКИ ЕЛИТНИ ТЪРНОВСКИ КРЪЧМИ, ХАРЕСАН И В ГЕРМАНИЯ

 

ТОМАШ ЗАПОЧНАЛ НАЙ-НАПРЕД РАБОТА ВЪВ ФАБРИКАТА ЗА ТОПКИ, ОБИКНОВЕНО НОЩЕМ. След една нощна смяна случайно видял, че търсят сервитьор в „Балкантурист”, и изкарал шестмесечни курсове в Пловдив. Започнал работа във Велико Търново и от далечното минало е добре познат на търновци от баровете на Интерхотела, хотелите „Янтра“ и „Етър“, мотел „Света гора“, бил е и управител на едно от култовите заведения „Банята“ в Павликени. Полякът се харесал на управата на заведенията и бил пращан в елитни хотели в Германия, включително и в Берлин, откъдето после дори успял да си изкара малко германска пенсия.

По ирония на съдбата на танцова забава през 1976 г., точно както родителите му, срещнал Антоанета от Дебелец, с която са съпрузи и до днес, а тя е медицинска сестра в търновската болница. Имат две деца – Ева и футболиста Александър, и общо трима внуци.

ПОКРАЙ СЕРВИТЬОРСТВОТО НА ТОМАШ МУ СЕ СЛУЧИЛО ДОРИ ДА СЕРВИРА НА ТОДОР ЖИВКОВ, КОГАТО ОТКРИВАЛИ ИНТЕРХОТЕЛА ПРЕЗ 1981 Г. Това не било случайно, защото полякът без българско гражданство вече бил станал член на… БКП. Томаш казва, че го направил на инат, защото по това време взели да се появяват някакви сервитьори с връзки, които преди били багеристи и трактористи. Тази масовка можела да му вземе хляба и мъжът решил да се влее в редиците на Българската комунистическа партия, а оттам го приели, защото бил добър в бранша.

„След като станах партиен член и по заслуги, ме пратиха на резиденцията в Арбанаси. Първия път посрещах Людмила Живкова и Александър Лилов, а втория път – Димитър Стоянов. Когато сервирах на Тодор Живков в Интера, надути бяха тези от охраната му, той не беше надут и надменен. Втория път го обслужвах през 1983 г., когато беше в Арбанаси с Караманлис. Ама аз имах достъп само да пренеса храната с количката до масата, а той си имаше свой личен сервитьор. За да обслужвам Тато, първо ме инструктираха как да се държа, какво да правя и освен това минаваш през куп проверки. Същото се отнася и за другите първи хора в държавата, до които съм бил допускан”, си спомня Томаш днес. От 14 г. бившият вече сервитьор работи във ВиК като инкасатор, след като е изкарал 458 лв. българска пенсия.

ЗАЩО ТОМАШ ТОМОВСКИ ЖИВЕЕ В БЪЛГАРИЯ САМО С ПОЛСКИ ПАСПОРТ? Той е постоянно пребиваващ у нас чужденец, но липсата на българско гражданство никога не му е създавала проблеми. Не иска да има българско гражданство и заради това никога не е гласувал, тъй като няма такова право. Макар понякога да му се е искало и да има мнение по всички въпроси. Томаш казва още, че с полския паспорт си е много добре и той му дава доста предимства при пътуване из чужбина.

Нели СУКОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *