201 четения

Представиха във В. Търново новия брой на списанието за медии и комуникации

НА ТЕМАТА „ЖУРНАЛИСТИКА И PR – МОДЕЛИ НА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ“ Е ПОСВЕТЕН НОВИЯТ ББРОЙ НА СПИСАНИЕ „МЕДИИ И КОМУНИКАЦИИ НА XXI ВЕК“, който беше представен вчера във Велико Търново. Списанието е на Филологическия факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и негов главен редактор е проф. Илияна Павлова, която е преподавател по журналистика във вуза и ръководител на Катедрата по журналистика и връзки с обществеността.

PR службите упражняват тотална хегемония в българското медийно пространство. Отдавна тези, които се занимават с професията на пиара, са много повече от журналистите, което не е добре нито за медиите, нито за техните потребители. Това е констатацията, която са направили в част от статиите си университетските преподаватели, които са решили да посветят последните си проучвания на медиите и PR-а. Това каза по време на представянето доц. Иво Инджов, който е преподавател във ВТУ и един от авторите в списанието. Някои от статиите са посветени на взаимоотношенията между тези две професии, има текстове за етичните измерения на това взаимоотношение, както и текстове, които предлагат възможни варианти за решаване на възникналите проблеми от изгубения баланс.

Все повече се усеща залитането в социалните мрежи, където всеки може да създаде група. И в крайна сметка ние вече не говорим за една социална мрежа, а за мрежа от множество по-малки мрежи в нея. Това води до подценяване на журналистиката, което обаче ще донесе повече негативи на тези, които отказват да се съобразяват с медиите и да комуникират с тях, категорична е проф. Илияна Павлова.

Три броя са излезли вече от списание „Медии и комуникации на XXI век“. Изданието е годишник и всеки брой от него е посветен на определена тема. В първия брой бяха събрани статии за медиите и изборите, във втория – за медиите и фалшивите новини. През 2020 г. списанието ще събере най-добрите изследвания, посветени на темата „Медии и бизнес“.

Снимка авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!