Причината пръстите ви да се набръчкват във вода

Случва се в басейна, морето и дори във ваната – достатъчно е просто да кажем, че набръчканите пръсти са странни.

Но защо това се случва, ако стоим повече време във водата? Е, краткият отговор е, че никой не е 100% сигурен. Но през последните години се върти едно обяснение.

През април 2019 г. Джонатан Клует, доктор по медицина, пишещ за Verywell Health, коментира, че първо, това не се случва поради осмоза, както смятат повечето хора. Защото, ако това е причината, цялата ни кожа би се сбръчкала, а не само на пръстите на ръцете и краката.

Според Клует кръвоносните съдове и нервните окончания играят важна роля в този процес. Той посочва симпатичната нервна система, която, наред с други неща, контролира сърдечната честота и кръвното налягане.

Периферните кръвоносни съдове се свиват, отклонявайки кръвта към основните органи и центъра на тялото. Именно това активиране може да се окаже стимулът, който води до набръчкване.

Така кръвоносните съдове в пръстите се свиват, а по-малкият им обем в дълбоките слоеве на меката тъкан дърпа кожата вътре и се образуват бръчки.

Клует твърди, че набръчкването на кожата осигурява по-добра способност за захващане на предмети с мокри пръсти, като създава „протектори“, подобни на тези на гумите.

Невробиологът Марк Чанзизи изложи същата теория в дискусия по BBC, като коментира, че това може и да е вероятно техника на адаптация, която се е развила с еволюцията на човешкото тяло с течение на времето.

Има и други противоречиви мнения, но ве още предстоят проучвания, които да докажат дали сбръчкването дава възможност за по-добро сцепление при хващане.

Източник: struma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *