997 четения

Старозагорска фирма ще оборудва В. Търново с подземни съдове за смет

Старозагорската фирма „Сити газ“ спечели обществената поръчка за изработване и поставяне на съдовете за смет под земята, информира главният еколог на града Зорница Кънчева-Миладинова. Засега е предвидено изграждането на седем места за изхвърляне на сметта, като всяко от тях е със себестойност около 8 хил. лв. 60 хил. лв. са отделени по тазгодишната инвестиционна програма на Велико Търново за такива съоръжения, които ще се разположат първоначално в Стария град.

„Тази фирма ги произвежда и вече е доставила подземни контейнери на няколко големи града. Първите съдове при нас ще са на Паметника на обесените, на ул. „Никола Пиколо“ и около музей „Възраждане и Учредително събрание”. Засега е невъзможно да сложим и пред площада на Царевец, тъй като отдолу минават множество комуникации. Останалите места също ще са по пътя на туристите“, коментира Зорница Кънчева. Всеки подземен контейнер ще събира над 12 кубика. Сметта ще влиза под нивото на улиците и тротоарите, а изхвърлянето му ще става с хидравлични рампи. Така боклукът на жителите и гостите на града няма да се вижда и смърди и няма да представлява лоша гледка, както е в момента. Нито кучета, нито клошари ще имат достъп до изхвърлените отпадъци. Изключени са и възможностите за случаен пожар или вандалски палеж. На повърхността на земята пък се освобождава пространство – важен ефект и за изгледа на улиците, и за трафика. В подземните контейнери боклукът се пресова под собствената си тежест и към часа на извозване заема по-малък обем. Херметичността на контейнерите пък защитава околната среда, а понижената температура на почвата в дълбочина е допълнителна бариера срещу разпространението на бактерии и зарази.

ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПО ГРАФИК ВЕЧЕ РАБОТЯТ ЧЕТИРИ САМОХОДНИ МЕТАЧНИ МАШИНИ. Трите от тях са с по-малки габарити, а четвъртата е по-голяма и ежедневно се движи по основните пътни артерии. От кметството обмислят и как да мият по-често улиците, особено през лятото. В момента заради ограничения бюджет това става два пъти годишно – основно в средата на март, преди празника на града и след зимния сезон, както и през есента, но само в централната част. По-мащабното миене излиза около 44 хил. лв., а другото – близо 20 хил. „Имаме желание да мием ежемесечно, но се съобразяваме с бюджета ни. Трудно можем да го постигнем, защото едно пълно измиване на улиците е около 30 хил. лв.“, обясни Зорница Кънчева-Миладинова.

С. МАРИНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *