Водещи новиниОбщество

Търновският „Тинузавър“ стигна до финала в конкурса за социално предприемачество „Промяната“

Проектът е образователна платформа за обучение на ученици и студенти по роботика и електроника

 

ОБРАЗОВАТЕЛНАТА ПЛАТФОРМА „ТИНУЗАВЪР“ НА ДВАМАТА ВЕЛИКОТЪРНОВЦИ НЕВЕН БОЯНОВ И ИВАЙЛО НИКОЛОВ ДОСТИГНА ДО ФИНАЛНИЯ ЕТАП В КОНКУРСА ЗА СОЦИАЛНО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО „ПРОМЯНАТА“. Общо 136 инициативи участваха в състезанието, но до последния етап в него са достигнали само пет проекта. Те ще се борят за първото място и за наградата от 30 000 лв.

„Тинузавър“ е образователна платформа за обучение на ученици и студенти по роботика и електроника. Невен Боянов и Ивайло Николов работят по идеята си вече пет години. Тогава „Тинузавър“ бил само хоби, днес вече е платформа, която печели престижни награди и предизвиква сериозен инвеститорски интерес, част е от програмата за обучение на студенти по софтуерно инженерство във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. „Платформата „Тинузавър“ е съвкупност от платки, китове, светодиоди, сензори, събрани в една кутийка. От всички тези части всеки начинаещ и напреднал програмист може да състави малък робот, който свети, мига и се движи“, обяснява Невен Боянов. Той и екипът му комплектоват съдържанието на кутията във Велико Търново и тя заминава по света.

„Изключително щастливи сме, че продължаваме напред в „Промяната“. Искаме „Тинузавър“ да достигне до възможно най-много деца, особено в по-малките градове, където технологиите и иновациите навлизат много по-трудно. Искаме да направим изучаването на програмирането, математиката и физиката интересно и забавно за всяко дете. Радваме се, че в този конкурс можем да се развиваме заедно с толкова силни и мотивирани иноватори в областта на образованието“, казва Невен Боянов.

От петте проекта, достигнали до финала, три ще продължат в следващия етап и кои ще са те, зависи само от онлайн гласуването. Събралите най-много гласове три екипа ще се срещнат с възрастното и детското жури на състезанието. Те ще определят кой ще е победителят, който ще получи финансиране от 30 000 лв. Следващите двама финалисти с най-много гласове ще получат по 15 000 лв. Победителят и останалите ще продължат към следващия етап и трима финалисти ще получат финансиране, медийно внимание, менторска подкрепа, обучения и достъп до международната мрежа на „Промяната“ за период между една и пет години.

„Промяната“ е най-голямата социално отговорна инициатива на „Нова Броудкастинг Груп”, която се осъществява за шеста поредна година заедно с фондация „Reach for Change България”. Тя цели да подобри трайно живота на децата и младежите в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-доброто и сигурно бъдеще на българските деца. От 2014 г. досега конкурсът е помогнал на повече от 96 000 деца и младежи от страната.

Финалът на състезанието „Промяната“ е третото голямо постижение за двамата програмисти само през тази година. До момента „Тинузавър“ е донесъл на авторите си награда за предприемачество от фондациите Citi и Bcause, както и отличие за иновативно новостартирало предприятие, което отличие Невен Боянов получи лично от президента на България Румен Радев.

„ТИНУЗАВЪР“ Е ВТОРИЯТ ТЪРНОВСКИ ПРОЕКТ, КОЙТО УСПЯВА ДА ВЛЕЗЕ ВЪВ ФИНАЛНАТА ПЕТИЦА НА КОНКУРСА НА НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ. Миналата година по това време сред петте най-интересни и иновативни идеи се оказаха образователните карти „Карот“ на Симона и Крум Крумови. Двамата възпитаници на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ са автори на четири вида образователни карти с животни, с плодове и зеленчуци, с всички държави в Европа и с жизнените цикли и материали, вдъхновени от педагогиката на Монтесори, и всички те развиват сетивата на децата, моторната им памет, фината моторика, речниковия запас.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *