4859 четения

1500 еленски бута, Търговско хоро и още куп атракции забавляваха хиляди в Елена

Социалният министър Бисер Петков и Юрген Мюлер уважиха празника, кметът Млъзев бе в народна носия

 

ХИЛЯДИ ГОСТИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА СЕ СЪБРАХА И ТАЗИ ГОДИНА В ЕЛЕНА, ЗА ДА УЧАСТВАТ В АТРАКТИВНИЯ ПРАЗНИК НА ЕЛЕНСКИЯ БУТ. Кметът на Елена инж. Дилян Млъзев посрещна всичките си гости, пременен в народна носия. Тази година заедно с еленчани празнуваха министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, зам.-министърът на земеделието Янко Иванов, председателят на немската благотворителна организация „Помощ за България” Юрген Мюлер, както и много кметове от областта.

„Този празник възникна като идея преди осем години. Тогава го замислихме заедно с Местния съвет по туризъм и целта ни беше да припомним една позабравена кулинарна традиция, която за еленчани е особено важна, защото ги е обединявала преди векове в дните около Димитровден“, каза при откриването на празник инж. Млъзев. Той уточни, че повече от 1500 еленски бута, приготвени от големите производители и домашните майстори, са разположени на щандовете в града.

„Всички производители, без значение колко големи са, спазват стародавната рецепта при приготвянето на този уникален деликатес. А за рецептата са нужни бутът от прасето, натурална сол и въздухът на Еленския Балкан. Нищо друго не се допуска като добавки или консервант“, каза инж. Млъзев и призна, че производителите на еленски бут в района не са били засегнати от ситуацията, предизвикана от африканската чума по свинете в средата на годината. Не е намалял броят на произведените бутове, не се е увеличила и цената им спрямо м.г. Затова и кметът не скри очакванията си и тази година на празника да има хиляди посетители. Още повече че от месец в Елена няма свободни места в легловата база.

„Събития като това са също социална политика, защото сплотяват хората“, каза и социалният министър Бисер Петков, който поздрави всички от трибуната. Зам.-министърът на земеделието Янко Иванов призна, че мечтата му е след 10 години празникът да е вече международен.

Веднага след официалното откриване Клубът за народни танци „Плетеница” от Велико Търново вдигна настроението на площада с Търговско хоро. Минути след това и под съпровода на Берковската духова музика инж. Дилян Млъзев поведе огромно хоро, което тръгна от площада на Елена, за да стигне до парка при Бакаловата къща.

РИТУАЛИТЕ, КОИТО ЕЛЕНЧАНИ ОТ ГОДИНИ ИЗПЪЛНЯВАТ ПРИ КОЛЕНЕ НА ПРАСЕ, И ТАЗИ ГОДИНА СЕ ПРЕВЪРНАХА В АТРАКЦИЯТА НА ПРАЗНИКА НА ЕЛЕНСКИЯ БУТ. Обособеният кът, където76-годишният Йордан Станев – Космата сръчно разфасова закланото прасе, се оказа най-привлекателното място за гостите на балканското градче. И докато бай Йордан гордо демонстрираше касапските си умения, неговият помощник Антон Антонов разказа, че помни този ритуал още от малък. „Клането е традиция и в него участва цялата къща. Жените стават рано, за да направят баница, да сварят кокошката и да нарежат мезетата за стопанина. А стопанинът започва деня си с малка греяна ракийка. Този ден е важен за къщата, защото всички цяла година са хранили прасето, което ще ги храни през зимата, затова се изпълняват стриктно всички ритуали“, обяснява Антон Антонов, докато отпива от менчето с вино. Това също е част от традицията и виното не се прескача, усмихва се помощник-касапинът, който по професия е зъботехник, освен това г-н Антонов е единственият участник във възстановката на ритуала от първия празник преди осем години до днес.

„Не че ще си пърлиш прасе на терасата, ама да знаеш, че е важно да не се прегорят бутовете на закланото вече животно, иначе се надуват и кожата се отлепва. След като е опърлено, прасето се полива с гореща вода, да се отпусне, остъргва се, слагат му се две кръстчета – на гърлото и на корема, и идват колачите“, продължава Антон Антонов.

Нищо от прасето не се изхвърля. „Едно време, като са нямали фризери, са подреждали всичко в постава. Това е кацата, която е играела ролята на фризер. Слагат се първо бутовете, после плешките, ребрата, сланината, най-отгоре – главата. Осолява се добре. Което ще рече, че ей това прасе, както е 130 кг, му трябват 10 кг сол. На Васильовден се вади главата, бутовете – след 40 – 50 дни. Измиват се с армеева чорба, обливат се със саламурата от кацата и се закачат да съхнат. И оттам насетне беломорското течение си знае работата“, казва още г-н Антонов.

„ИСКАМ ДА НАУЧА ВСИЧКО, КОЕТО МЕСТНИТЕ ЗНАЯТ, И ДА СРАВНЯ ТРАДИЦИИТЕ ТУК И ТРАДИЦИИТЕ НА МОЯ РОДЕН ТРОЯНСКИ КРАЙ“, каза Събин Ранков, който остава един от най-колоритните участници във второто издание на Master Chef. Сега той е настоящ екранен партньор на шеф Андре Токев в предаването „Ловци на храна” по bTV. Събин Ранков призна, че участва в празника в Елена, защото е много любопитен да види целия процес по разфасоване на прасето.

„Ако трябва да приготвя нещо с еленски бут, просто бих препекъл малко хляб и бих го сервирал възможно най-семпло. Този деликатес няма нужда от допълнителни вкусове, неговият си е достатъчен. Ако пък трябва да сготвя нещо от сурово месо от свински бут, бих го метнал с много зеленчуци в гювеч, направен от троянски керамик“, обясни шеф Ранков.

Докато вървяха всички атракции в парка на Бакаловата къща, в центъра на Елена хората се забавляваха с Ива Давидова, Васил Денев и оркестър „Гергьовден” със солист Полина Стефанова. Вечерта на сцената излезе Николай Славеев с бенд и солист Красимира Георгиева. В неделя на сцената се качи местният изпълнител Сава Матеев.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *