1965 четения

Новият окръжен прокурор е заклет планинар, покорил е големите върхове у нас и два в Карпатите

Христо Христов: „Промени ще има, закъснялото правосъдие не е правосъдие”

 

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра Христо Христов за окръжен прокурор на Велико Търново. За него гласуваха деветима от общо 11 членове на колегията по време на устното събеседване на 13 ноември, в което негов опонент бе Мирослав Овчаров. 49-годишният нов окръжен обвинител N 1 е от Горна Оряховица и има 20 г. юридически стаж. Роден е на 16 април – Деня на конституцията и юриста. Бил е последователно съдебен кандидат, следовател и прокурор.

В органите на съдебната власт е започнал като съдебен кандидат през 1999 г. От 2000 г. до 2006 г. е следовател в Окръжна следствена служба – Велико Търново. От 2006 г. е назначен като прокурор в Елена, от 2009 г. е командирован в Окръжна прокуратура. От 2012 г. е заместник окръжен прокурор. Има ранг „Прокурор във ВКП и ВАП“. За професионалната си дейност е многократно поощряван. Женен, с един син Александър, на 17 г., който учи в Горна Оряховица и играе хандбал. Другата голяма гордост на магистрата е сестра му Аня Христова, която е завършила право в Сорбоната и сега е партньор в голяма адвокатска кантора в Париж.

 

АМБИЦИИТЕ ЗА ПРОМЕНИ – НОВО ДЕЛОВОДСТВО, ПОВЕЧЕ ГЛАСНОСТ И БЕЗ ПРОТАКАНЕ НА РАЗСЛЕДВАНЕТО

 

ХРИСТО ХРИСТОВ СЯДА НА СТОЛА НА ОКРЪЖНИЯ ПРОКУРОР С ДОСТА ГОЛЯМ ХЪС, АМБИЦИИ ЗА ПРОМЕНИ И МЕРАК ЗА ПРОЗРАЧНОСТ В РАБОТАТА НА ИНСТИТУЦИЯТА.

„Добрите резултати трябва да се надградят и да се работи за тяхното подобряване. Аз ще работя на този пост в няколко насоки – подобряване в работата, където все още имаме резерви. Ще направя всичко по силите си за улесняване работата на прокурорите и служителите и техните социално-битови условия, освен това ще се дава по-голяма гласност и брифинги по различни случаи от обществен интерес”, заяви своите намерения Христо Христов пред в. „Борба“. Неговото желание е разследванията да не се протакат повече от две години за тежките и повече от една година за всички останали. Целта е да има повече бързи производства и всички да се включват в двумесечния срок.

„Аз съм категоричен, че закъснялото правосъдие не е правосъдие! Работата на прокурорите може да се улесни, като се възложи част от административната работа на служителите – например сроковете за процесуална принуда, които са шест месеца, а в изключителни случаи са осем месеца. След изтичане на тези срокове трябва да се изготви електронен дневник и това може да се прави от служител.

Кабинетът на окръжния прокурор е около 40 кв. м – колкото три обикновени кабинета. Смятам той да се превърне в деловодство, а аз да бъда в помещението, където сега е деловодството. В голямото деловодство може да се преместят и компютърните специалисти, които сега са в приземния етаж на сградата, и разхождането нагоре-надолу по няколко пъти за едно нещо – завеждане на преписката на четвъртия етаж, после отиването в приземния за вкарване в системата, после още два пъти по същия ред до подписа на административния ръководител”, обяснява още новият окръжен прокурор.

Така можело да се спестят няколко часа търчане по етажите. Към момента заради този проблем често едва в края на работния ден съответният прокурор получавал разпределеното му на случаен принцип дело и за да си свърши работата по него, трябва да работи през почивните дни, защото имало тридневни срокове, които изтичат в понеделник. Христо Христов смята, че отношението към медиите трябва да бъде прозрачно и честно, за да не се тиражират подвеждащи информации. Той смята още, че трябва да се намери баланса при даване на информация, защото досъдебното производство не е публично. Окръжен обвинител N 1 заяви още, че е противник на даването на частична информация по дела, защото прокурорът по закон е длъжен да събира както уличаваща, така и оневиняваща информация. Заради това, когато ще се казва нещо на медиите, то трябва да е всичко. В противен случай у хората остава усещане за нещо скрито или прикрито. И обеща – по дела от обществен интерес вече ще има брифинги в прокуратурата, като вероятно първият такъв ще бъде свързан с „дървената мафия”, но след като говори с наблюдаващия прокурор.

 

ТОЙ НЯМА ДА ПАЗИ НИКОГО С ЧАДЪР ОТ РАЗСЛЕДВАНЕ

 

НИКОГА В ЖИВОТА СИ ХРИСТО ХРИСТОВ НЕ Е ИМАЛ ДОСЕГ С ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ ИЛИ ДВИЖЕНИЕ. Второ – той е човек с такъв характер, че при него опити за манипулация, слагане на чадъри над определени лица би било мисия невъзможна. Вътрешното му убеждение по един случай винаги са формира само на базата на събраните факти по делото.

„На никого няма да простя, но и на никого няма да направя лошо, ако не е заслужил. Както няма да има чадъри, така няма да има и поръчки! Аз не съм имал и нямам лично отношение към никого и винаги съм се ръководил от закона. Искам всички да го знаят!“, заяви още в първото си интервю Христо Христов. Що се отнася за слугинажа, в прокуратурата никога не е имало такъв, твърди още окръжният прокурор. Гордее се с всяко свое дело, което е успял да защити в съда. За по-доброто качество на прокурорската работа обаче трябва да се спре текучеството при разследващите органи. За работата с полицията Христо Христов казва така: „Прокуратурата и полицията са като скачени съдове. Ако те не работят, няма да има какво да работим и ние. Ако прокуратурата не работи, тя няма да може да извади на светло работата на полицията“.

 

ЗАД КАДЪР – ИСКАЛИ СА ГО И ЗА СЪДИЯ, ОТ ЧЕТВЪРТИ КЛАС СЕ КАТЕРИ ПО ПЛАНИНИТЕ

 

ГОРНООРЯХОВЧАНИНЪТ Е ЗАВЪРШИЛ ДВИГАТЕЛИ С ВЪТРЕШНО ГОРЕНЕ В МЕХАНОТЕХНИКУМА В РОДНИЯ СИ ГРАД. Майка му била съдебен секретар в Районния съд в Горна Оряховица, а той много често бил с нея и можело да се каже, че дори е отрасъл там. Заради това записал право и станал първият юрист в рода. През 1999 г. си взел изпита пред Министерството на правосъдието за правоспособност. Веднага след това по телефона му се обадил Стоян Илиев, тогава зам.-началник на следствието, което се оглавяваше от Радко Йончев. И двамата го искали при себе си, защото се представил блестящо по време на стажа при тях. Междувременно Даниел Минов, който му бил патрон в Окръжния съд, Теодор Милев също го искали при себе си. От съда обаче му предложили да стане съдия в Павликени, а офертата на следствието била да е следовател в Горна Оряховица.

Естествено, избрал второто и така останал в системата на следствието и прокуратурата. Доволен е, че е влязъл в системата, защото са го искали заради качествата му. Признава всъщност, че на сърце му е било да е съдия, но така се стекли обстоятелствата, че е прокурор.

НА ВЪПРОСА КАКВО ХОБИ ИМА ХРИСТО ХРИСТОВ ОТГОВАРЯ, ЧЕ ПО ПРИНЦИП Е ТУРИСТ. Всъщност е запален по туризма още от четвърти клас, защото в училище винаги е ходил само на екскурзионно летуване, а не на пионерски лагер. От доста години с една малка група търсачи на силни усещания се катерят по планините. С нескрита гордост окръжният прокурор споделя, че е покорил всички върхове в България. В това число и Мусала, който е най-високият връх на Балканите. Според него Мусала дори бил много по-лесен от връх Вихрен. Покорил е също всичките големи върхове на Рила, Родопите, Стара планина, Пирин… Сред победите той изрежда и двата най-високи върха в Румъния, които се намират в Карпатите. Никога досега не се е губил в планината, защото спазва правилата за безопасен поход – тръгване рано сутрин и предварително проучване на маршрута. Тези походи му помагат в прокурорската работа, така си почива, защото, като излезе в планината, се зарежда с енергия и така намалява стреса от работата си.

Нели СУКОВА

Снимка авторката и личен архив

 

Един коментар за “Новият окръжен прокурор е заклет планинар, покорил е големите върхове у нас и два в Карпатите

  • 18.11.2019 в 21:01
    Permalink

    Масоните се защитават! Не ми пуснаха коментара! Кога новия прокурор ще подгони колега-масон, покровителствал с чадър бизнесмени–масони?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *