124 четения

Библиотеката получи „Златен печат на цар Симеон Велики”

ГРАМОТА СЪС ЗЛАТЕН ПЕЧАТ НА ЦАР СИМЕОН ВЕЛИКИ ПОЛУЧИ РЕГИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА „ПЕТКО Р. СЛАВЕЙКОВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗА СВОЯ 130-И РОЖДЕН ДЕН. Заместник-министърът на културата Амелия Гешева връчи отличието на директора на библиотеката Калина Иванова по време на тържествения концерт-спектакъл, с който екипът отпразнува годишнината си.

„Поздравявам ви от името на министър Боил Банов и се радвам, че мога да бъда с вас в тази празнична вечер. Велико Търново е дух, това е България, нашето национално самосъзнание, и уроците, които тръгват от тук към цялата страна. Ако 130 години в летописа на тази библиотека са факт, то се дължи на хората, които са работили и работят в библиотеката. Благодаря ви за това, че с много ентусиазъм и професионализъм изпълнявате мисията си на библиотекари и развивате библиотечното дело в страната“, каза в словото си Амелия Гешева.

Калина Иванова прие от името на своите колеги Старопрестолната грамота на Община Велико Търново. Екипът получи подаръци и поздравления от Стою Вартоломеев, който е собственик на Издателска къща „Хермес“ и един от най-верните приятели на търновската библиотека, както и от Българската библиотечно-информационна асоциация. Всички гости си тръгнаха с юбилеен плакет по повод годишнината на библиотеката.

Сред отличените с плакет беше и Иван Александров, който ръководи библиотеката в продължение на близо 20 години. „Най-голямата ни цел винаги е била Народната библиотека да бъде достолепен продължител на делото на Търновската книжовна школа. Написаното и построеното остава навеки. Тази вечер си обещахме, че ще продължим да пишем историята на библиотеката и ще я пишем в нови и хубави пространства, за да удовлетворяваме необятните желания на широката читателска аудитория“, каза развълнуван Иван Александров.

„Искам да ви призова да работите все така всеотдайно, за да съхраним знанието и да го предадем на младите след нас. Това не е никак лесно в днешната ера на интернет, но следейки вашата дейност през последните години, съм убедена, че вие намирате път и към младите. Вие сте една от малкото библиотеки иноватори, които с дигитализация на своя архив сте образец за вашите колеги от цялата страна. Пожелавам ви нов дом и това е предизвикателството ми към Общината“, каза областният управител проф. Любомира Попова, която уважи празника.

Вечерта завърши с концерт на Бигбенда на Велико Търново и със специалното участие на Васил Петров.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!