604 четения

Педагогическият факултет на ВТУ празнува 35 г. и отличи 30 преподаватели

ОКОЛО 30 ПРЕПОДАВАТЕЛИ, СВЪРЗАЛИ ЖИТЕЙСКИЯ СИ И ПРОФЕСИОНАЛЕН ПЪТ С ПЕДАГОГИЧЕСКИЯ ФАКУЛТЕТ НА ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“, получиха почетни грамоти по случай 35-ия рожден ден на факултета. Тържеството събра преподаватели и студенти, бивши декани на факултета, както и много гости от други висши училища и от различни институции във Велико Търново в залата на Общината.

„Педагогическият факултет е обособен като самостоятелно звено през учебната 1984 – 1985 г. като Факултет за подготовка на детски и начални учители с две базови специалности – „Предучилищна педагогика“ и „Начална училищна педагогика“, и тогава първият декан е проф. Марин Люлюшeв. Пет години по-късно ставаме Педагогически факултет и нашият патронен празник е на 20 ноември, когато е Световният ден на детето по календара на ООН и ЮНЕСКО“, каза в словото си деканът на педагозите проф. Венка Кутева. Тя припомни историята на факултета и имената на всички негови ръководители до този момент – проф. дпн Марин Люлюшeв, доц. д-р Александър Нейков, доц. д-р Кънчо Чолаков, доц. д-р Илия Стойков, проф. дпн Пламен Легкоступ, доц. д-р Живко Карапенчев, проф. д-р Розалия Кузманова.

В момента факултетът има пет катедри и обучава студенти по осем специалности. Действащите магистърски програми са 26, а докторантските – 11. 1760 са студентите във факултета в момента, магистрите са 900.

„Повод за удовлетворение е фактът, че две от най-търсените специалности на ВТУ са в Педагогическия факултет – „Предучилищна и начална училищна педагогика“ и „Педагогика на обучението по физическо възпитание“. А за последните четири години във факултета бяха открити и три нови специалности, две от които са особено атрактивни и желани – „Предучилищна педагогика и логопедия“ и „Начална училищна педагогика и специална педагогика“. Тези специалности са уникални по своя характер и единствени по рода си в страната“, допълни още проф. Кутева.

Кипарис, който да бъде засаден в двора на факултета, подари на колегите си ректорът на вуза проф. Христо Бонджолов, който поздрави преподавателите и студентите за празника им. Поздравления поднесоха и бившият декан доц. Живко Карапенчев, зам.-кметът на общината инж. Снежана Данева, която благодари на преподавателите за тяхната всеотдайност и пожела на младите хора и бъдещи учители да разнасят доброто име на Великотърновския университет и на историческата и духовна столица на България – Велико Търново, с добрите си дела. Пред аудиторията се изправи и областният управител проф. Любомира Попова, която призна, че е възпитаник на първия випуск на факултета.

„Педагогическият факултет е моето семейство, в което работя дълги години, и си мисля, че без този факултет лицето на Велико Търново нямаше да е същото. Защото нашите деца и млади хора са формирани именно от възпитаниците на ВТУ и това се отнася за почти цяла Северна България. Така, както огънят се пали с огън, така и човешкият дух може да се запали от друг дух. Затова ние сме не само будителите, но и вдъхновителите на нашето настояще, за да го има утре”, каза проф. Любомира Попова.

Тържественото събрание завърши с изпълнения на студенти от класа на проф. Сребра Михалева.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!