335 четения

Ротари клуб „В. Търново” дари официално на Общината проекта за възстановяване на залата във Военния клуб

Театралният салон изгоря при пожар през 2014 г. и оттогава не се използва

 

Община Велико Търново получи официално проекта за възстановяване на опожарената бална зала във Военния клуб в старата столица, изработен и дарен от Ротари клуб „Велико Търново”. Президентът на търновския клуб Кирил Андреев връчи акта за дарение на кмета Даниел Панов и на Живко Костадинов (на снимката) – представител на „Военни клубове и военно-почивно дело”. Това се случи по време на ротарианско тържество, посветено на проекта „Плод за капка кръв”, което се проведе в Арбанаси. Близо 200 човека се събраха на благотворителната вечер на ротарианците, на която присъстваха Митко Минев – дистрикт гуверньор на „Ротари България 2019 – 2020 г.”, областният управител проф. Любомира Попова, заместник-кметът на община Велико Търново Снежана Данева-Иванова, заместник-кметовете на Горна Оряховица Пламен Мадемов и Николай Георгиев, представители на приятелски Ротари клубове от страната, на Зонта клуб, на Лайънс клуб „В. Търново – Царевец”, Лайънс клуб „В. Търново – Арбанаси”, много гости.

Кирил Андреев връчи и грамоти за дарение на арх. Георги Григоров, инж. Георги Илиев и инж. Тотев, които са автори на проекта. За заслуги и подкрепа за проекта бяха отличени също Зонта клуб – Велико Търново, пастпрезидентите на клуба Калоян Ганев, Станислав Стоянов и Росен Великов и скулпторът Денислав Сираков. На тържеството беше връчено и най-високото ротарианско отличие „Пол Харис – втора степен” за дарение към фондация „Ротари”. С него беше удостоен Даниел Маринов от Ротари клуб „Велико Търново”. Своята клетва като новоприет ротарианец положи Милен Матеев.

Театралният салон във Военния клуб изгоря при пожар през 2014 г. и оттогава е неизползваем. Ротарианците са тясно свързани с емблематичния обект, защото именно там през 1938 г. 15 родолюбиви мъже създават първия Ротари клуб в старопрестолния град. През септември м. г. беше организиран благотворителен коктейл, на който беше представен идеен проект и визуализации за възстановяване на салона. Целта на ротарианците е изгорелият салон да върне своя неподражаем, красив виенски стил с богата орнаментика и да се превърне в място за провеждане на различни събития – балове, концерти, коктейли, камерни постановки и други. След даряването на инвестиционния проект и след придобиване на собствеността върху обекта от Министерството на отбраната Общината може да започне работа по възстановяване на обекта.

На благотворителната вечер беше разигран и „тих” търг и томбола. Събраните средства ще бъдат използвани за реализиране на мащабния проект на Ротари клуб „Велико Търново” – „Плод за капка кръв”, насочен към превенция на заболяването диабет при децата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *