425 четения

3-годишната Изабела Ботева е най-младата гъбарка в областта

Момиченцето успешно различава отровните от ядливите мицелни

 

Да ходи на излети за гъби, е любимо занимание на 3-годишната Изабела Ботева от старата столица. Интересът на малката госпожица към мицелните не е случаен, тъй като родителите й са вегетарианци, още преди тя да се появи на бял свят. Макар майка й и татко й да не са налагали никога своя собствен хранителен режим на дъщеричката си, тя сама проявила интерес към много от продуктите в менюто им. За разлика от тях обаче, момиченцето консумира месо, защото родителите й са убедени, че в толкова ранна детска възраст единствено чрез него детето може да си набави необходимите полезни вещества.

Почти всеки уикенд семейството ходи да събира гъби в района на Еленския Балкан. Първият излет, в който участвала Изабела, бил, още когато била бебе на 5 месеца.

„Личният лекар препоръча да водим дъщеря ни колкото може по-често в гората и на планина. Проблемът беше, че периодично нослето й беше запушено, а нито едно хомеопатично лекарство не можа да го отпуши за дълго време. И така, още като бебе я разходихме в Еленския Балкан, докато я носих на гърдите си със слинг. Видяхме, че има ефект и зачестихме разходките сред природата. Благодарение на чистия въздух, това неприятно състояние отмина. Тогава ни хрумна и идеята да съчетаваме полезното с приятното – да събираме гъби, билки и ядливи корени“, разказа майка й Десислава.

След като момиченцето проходило, започнало да взима дейно участие в събирането на гъби. С времето се научило да разпознава кои са отровни и кои не и никога да не бере, преди родителите да й разрешат.

„Когато тръгваме за излет, тя е много ентусиазирана. Има собствена кофичка, в която събира гъбите. Случвало се е да търсим и трюфели. Прави разлика между тях и обикновените мицелни. Много е забавно, когато открием гъби след дълго издирване. Тогава веднага започва да пее песента „Гъбките в гората“, допълва Десислава.

Майка й сподели, че за първи път е дала на Изабела да консумира гъби след навършване на 2 години. Причината за това е фактът, че са тежка храна за детския стомах и дразнят лигавицата на червата. За сметка на това обаче, са богати на витамини, микроелементи, протеини, аминокиселини и други.

„Правя й гъбена супа веднъж седмично. Не се притеснявам, че може да попаднем да отровни гъби. Като бях дете, баба често събираше горски гъби и ги готвеше по най-различни рецепти. Смятам, че когато са пораснали в екологично чист район и имаш необходимите познания – няма риск за здравето и живота, а само ползи. Иначе не бих се доверила на гъби, купени от пазара“, казва тя.

Семейството отскоро започнало да издирва усилено и трюфели. Планира да купи куче, обучено именно за тази цел. То ще помага в излетите и ще бъде верен приятел на Изабела. Според родителите това е формулата, за да расте здраво едно дете – разходки в планината, екологично чиста храна и съжителство с домашен любимец.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!