8442 четения

70-годишна търновка твърди, че никога не е боледувала, защото винаги е била… красива

Рускинята Олга Иванова от 40 години живее във В. Търново

 

Колоритната рускиня Олга Иванова, която от 40 години живее в старата столица, изобщо не прилича на жените на нейната възраст в България. Пенсионерката не спира да се грижи за външния си вид и дори когато отива до магазина, слага бижута. Олга цял живот се е боядисвала и не е допускала годините да се отразят на косата й. Ноктите на възрастната дама са прилежно лакирани, а червеното червило е задължителен артикул в дамската чанта. Олга не страда от никакви болежки и приписва това на факта, че откакто се помни, е правила необходимото, за да е хубава. Твърдо вярва в мисълта на сънародника си Фьодор Достоевски, че красотата ще спаси света.

Чужденката се омъжила за търновец през 1974 година, няколко години живели в родината й, но след това се установили в България. Тя била очарована от климата, природните дадености и спокойствието в старата столица. Нямала проблеми с общуването с местните, защото повечето хора тук говорели майчиния й език, а и българският е сходен с него. Успяла да си намери приятели и работа като продавачка в книжарница.

„Още на младини имаше хора, които непрекъснато твърдяха, че съм прекалено суетна, защото се грижех добре за визията си. Всеки понеделник и четвъртък бях на прическа. Имах колекция от над 100 чифта обеци, гердани и гривни. Не повтарях тоалети и когато някоя дреха излизаше от мода, я подарявах на приятелка“, разказва Олга.

Единственият проблем, с който така и не успяла да се справи, бил теглото. Тя натрупала 30 килограма заради раждането на сина си Михаил, а с годините успяла да смъкне само половината. Преди пет години починал съпругът й и от тъга по него отново напълняла. Въпреки това продължава да се гласи и да подчертава женствеността си.

„В Русия всички жени са поддържани, без значение на колко години са. Не знам защо българките така се занемаряват. Вярно е, че всички имаме проблеми и тревоги, но преди всичко ние сме дами. Заложено ни е да красим света“, размишлява Олга.

70-годишната рускиня споделя, че сама си прави козметика от билки и различни хранителни продукти. Няколко пъти седмично си прави маска на лицето от белтъци, кафе и алое. Веднъж в месеца пък втрива смес от мента, розмарин и лавандула в скалпа, за да подхрани корените на косата си.

„Всяка сутрин пия чаша с топла вода и половин лимон. Убедена съм в ползата на тази толкова лесна рецепта. Тя няма странични ефекти и дори на някого да му се струва, че не е чудодейна, ако консумацията й се превърне в навик, сам ще се увери в ефекта“, допълва пенсионерката.

Олга споделя, че наследила суетността от майка си и баба си, които доживели до 95 години, без да спортуват и без да спазват диети.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *