Депутат води 100 изявени деца да видят книга със застраховка за 8 млн. евро, писана през XIV век

Министър Боил Банов засега не дава да покажат Томичовия псалтир в старата столица

 

ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА ЗАСЕГА НЕ ПОЗВОЛЯВАТ ЗАСТРАХОВАНИЯТ ЗА НАД 8 МЛН. ЕВРО ТОМИЧОВ ПСАЛТИР, писан през XIV век във Велико Търново, да бъде показан в старата столица. Заради това народният представител Валентин Ламбев поема разноските, за да заведе 100 изявени деца от всички местни училища в Националния археологически музей, за да видят едно от най-уникалните произведения на Старобългарската литература, и по-специално на Търновската книжовна школа, което за кратко се завърна от Москва. „Явно министър Боил Банов не дава зелена светлина, за да покажем книгата там, където е писана, и затова аз реших да я покажа на първенците на училищата на място и да им организирам беседа. Чакам списъците на децата, които ще присъстват, от директора на образованието в Общината Пенка Игнатова“, коментира самият Ламбев.

Повече от година са продължили преговорите псалтирът да дойде у нас, посочи Ламбев. Изключително съдействие от руска страна оказали Министерството на културата на Руската федерация и ръководството на Държавния исторически музей в Москва. От българска страна с организацията се е заело Министерството на културата и НД „Русофили” в лицето на нейния председател Николай Малинов, както и самият Валентин Ламбев. Оригиналният паметник никога не е гостувал в България и не е бил на вниманието на специалистите и на широката ни общественост. Той се съхранява в Руския държавен исторически музей и никога не го е напускал.

Предвидено е в старата столица паметникът да бъде показан през декември в Регионалния исторически музей, тъй като за неговото експониране са необходими специални условия и охрана.

Томичовият псалтир е създаден през 1360 година в Килифаревската книжовна школа на Теодосий Търновски. Наред с Манасиевата хроника от 1344 – 1345 г. и Лондонското Четвероевангелие от 1356 г., това е един от най-изящните образци на илюстрованата българска ръкописна книга от XIV век и дори надминава тези известни паметници със своето съдържание и орнаментика.

Изработен е на хартия и съдържа 304 листа. Илюстриран е със 109 великолепни миниатюри.

ПАМЕТНИКЪТ Е БИЛ ОТКРИТ ПРЕЗ 1901 Г. В МАКЕДОНИЯ ОТ СРЪБСКИЯ ПРОФЕСОР СИМА НОВАКОВИЧ ТОМИЧ, затова е наречен на негово име. Псалтирът от личната колекция на Томич е завещан на Държавния исторически музей в Москва, където се съхранява от 1902 г. За разлика от Лондонското евангелие и от Манасиевата хроника, които са лична поръчка на цар Иван Александър, при псалтира на Томич липсват белези, указващи пряка поръчка на царя. Анализът на хартията и тематичната насоченост на миниатюрите отвежда към значимо исихастко монашеско средище, разположено до Търново. Изследвачите на паметника го свързват с Килифаревския манастир на Теодосий Търновски като религиозен и книжовен център, до голяма степен съперничещ на самата столица Търново. Той е създаден около 1350 г. с протекцията на цар Иван Александър.

Килифаревският манастир е проучен от великотърновския археолог Мирко Робов и майка му Янка Николова в периода 1974 – 1988 година.

Трима различни художници са автори на миниатюрите в псалтира, като водещият от тях е бил византиец. Книгата разкрива съвместната работа между византийски и български майстори, което за Килифаревския манастир е било възможно поради пъстрия народностен състав на неговите монаси.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. авторът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *