325 четения

Две награди спечелиха в две състезания ученици на Гимназията по строителство

ДВЕ ГОЛЕМИ НАГРАДИ ОТ ДВЕ СЪСТЕЗАНИЯ ВЪВ ВАРНА СПЕЧЕЛИХА ПРЕЗ ПОЧИВНИТЕ ДНИ ВЪЗПИТАНИЦИ НА ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО СТРОИТЕЛСТВО, АРХИТЕКТУРА И ГЕОДЕЗИЯ „АНГЕЛ ПОПОВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Гимназията участва с два отбора в Националната университетска олимпиада за ученици в Икономическия университет във Варна и в националното състезание „Варна спагети инженеринг“, организирано от Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“.

Единадесетокласничките Росица Петрова и Йоана Петрова, които учат в специалността „Строителство и архитектура“, спечелиха първо място в Националната университетска олимпиада. Двете тийнейджърки са се състезавали в секция „Градове на бъдещето“, където са представили собствените си идеи на тема „Устойчиво (зелено) строителство“.

„Първо представихме концепцията си за еднофамилна жилищна сграда на два етажа, която изцяло е изпълнена от екосъобразни материали. Тоест от такива, които напълно се рециклират. Така къщата има почти нулев отпечатък върху околната среда, функционира сама и произвежда цялата енергия, която й е нужна за бита“, разказва Йоана.

Във втората част на концепцията си момичетата са предложили вариант за създаването на цял жилищен район от такива къщи. С идеята в близост до квартала да бъдат организирани и територии за екоземеделие. „Първо започваме обаче със стопанство, в което се отглежда едър добитък. Кравите се грижат да почистят терена и да го подготвят. На следващата година те ще бъдат преместени на друг терен, а на тяхно място се организира отглеждането на птици, защото е всеизвестно, че птичият тор е най-богатият на вещества за почвата. През третата година кравите отиват на трети терен, там, където са били те, се настаняват птиците, а на първото място вече могат да бъдат засадени насаждения, при това такива, които отблъскват вредители, което значи, че няма да са ни нужни инсектициди“, разказва Росица Петрова.

За отличното си представяне в олимпиадата Роси и Йоана са получили пълни шестици от комисията, което им дава правото да си изберат специалност във Варненския икономически университет. Засега обаче и двете искат да учат архитектура, затова и са се насочили към други висши училища. Но и двете признават, че ще се възползват от отличните си оценки като резервен вариант.

СЪС СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА ОТ НАЦИОНАЛНОТО СЪСТЕЗАНИЕ „ВАРНА СПАГЕТИ ИНЖЕНЕРИНГ“ СЕ ВЪРНАХА ОТ МОРСКАТА СТОЛИЦА Ромина Йорданова и Николай Ботев, които са в 12 клас, и Кристина Статева, в 11 клас. И тримата учат строителство и архитектура.

Като отбор те са се състезавали с още 12 отбора в страната в седмия конкурс на Варненския свободен университет, където е трябвало да изградят купол от спагети.

„Когато научихме темата, аз бях убеден, че повечето отбори ще направят геодезически куполи, затова реших ние да направим Купола на Бронелески от катедралата „Санта Мария дел Фиоре“ във Флоренция. Исках да бъдем креативни, защото това е състезание най-вече за изобретателни ученици, но… победата отиде при тези, които тръгнаха по традиционния път“, признава учителят на децата арх. Мартин Лазаров. Той е работил и с двата отбора при подготовката им за националните конкурси.

Преди да тръгнат на състезанието, младите строителни е трябвало да направят анализ на конструкцията на Купола на Бронелески, да го подобрят и адаптират към материалите, които им дават на състезанието. В крайна сметка те дори са подобрили дизайна на кулата. За да подготви отбора добре, арх. Лазаров дори е разработил 3D модел на купола. „Винаги обаче има изненади и по време на състезанието трябваше да реагираме и да променим малко първоначалната си идея“, признават учениците и не крият, че са разочаровани от специалната награда. Отличието, което те са получили, обаче им осигурява уикенд в най-новия хотел в курорта „Константин и Елена“, където могат да отидат с приятел.

Два пакета спагети и 10 пръчки силикон – това е, което получават учениците, за да изградят сферичния си купол. Те трябва да внимават за височината и диаметъра му, да направят конструкцията си естетична, не само архитектурно правилна, и да им стигнат спагетите.

„По този начин децата учат какво е конструкция, механика, архитектура, математика, сакрална геометрия, включително се учат и на естетика. Различно е от традиционните им часове, затова им е много интересно“, казва арх. Лазаров, който също е възпитаник на тази гимназия. Завършил архитектура във Варна и се върнал като учител в училището си.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!