2545 четения

Едночасова ефективна стачка започват в три дирекции „Социално подпомагане“

Социалните работници настояват за 1000 лв. заплата

 

След като миналата седмица служителите на дирекция „Социално подпомагане“ – Велико Търново, обявиха символичен протест, предстои да преминат към ефективна стачка. Това заяви пред „Борба“ Василка Стоименова, секретар на фирмената синдикална организация към Синдиката на административните служители при КТ „Подкрепа“ в старата столица. Тя и колегите й ще преустановят работа за един час в знак на недоволство срещу неудовлетворените им от социалното министерство искания.

„На 27 ноември ще стачкуваме от 10 до 11 часа. Това е следващата стъпка, след като не постигнахме консенсус с министър Бисер Петков на срещата ни в края на миналата седмица. Продължаваме да се борим за промени, за които настояваме още от 2008 година“, коментира тя.

По думите й социалните служители няма да отстъпят, докато не постигнат 40-процентово увеличение на заплатите. С него стартовото възнаграждение трябва да стане 1000 лв.

„В момента колегите, които започват работа в системата, взимат едва 680 лв. След удръжките реално те получават около минималната заплата. Това е несправедливо, защото нашата професия е натоварена с много отговорности, касаещи хора с увреждания, помощи за отопление, закрила на детето и други“, обоснова се Стоименова.

Синдикалният лидер обясни, че по време на срещата със социалния министър е станало ясно, че той е внесъл искане в Министерския съвет за желания ръст на заплатите. Предложението обаче не било одобрено. Протестиращите получили уверението на депутата Менда Стоянова, че ще се ангажира с решаването на проблема.

„Другото ни искане е промяна в изискването за образователна степен на работещите в социалната сфера. В момента всеки, който е със средно образование, може да бъде назначен. Настояваме критерият да е бакалавър. Бяхме информирани, че социалното министерство започва работа в тази насока. От ведомството ни увериха, че стартира оценка на труда на социалните, за да се разграничат задълженията на среднисти и висшисти“, сподели Стоименова.

Тя допълни, че докато не бъдат уважени исканията на социалните, те ще продължат да носят сини ленти в знак на протест. Действията им се подкрепят и от дирекциите в Горна Оряховица и Свищов.

„Призоваваме всички наши колеги в областта да преустановят работа в посочения ден и час, за да покажем единството си, тъй като това са проблеми, които касаят всички, ангажирани в този сектор“, заяви синдикалният лидер.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *