952 четения

Калугерската дупка, Мраморната пещера и имането на Рустем паша привличат като магнит иманярите в Арбанаси

КРАЙ АРБАНАСИ ИМА НЯКОЛКО КУЛТОВИ МЕСТА, КОИТО СА ИСТИНСКИ МАГНИТ ЗА ИМАНЯРИТЕ. Всеки, който стигне до Калугерската дупка, Мраморната пещера или край двете старинни чешми, може да види ямите, които са оставяли след себе си търсачите на съкровища и реликви. Местните от ухо на ухо припомнят историята от недалечното минало, когато подобен търсач една нощ успял да измъкне гърне със златни пари от една от чешмите в центъра, а на сутринта след пробива му останала само дупката.

Абсолютен хит в момента сред търсачите е Калугерската дупка. Тя е една от малкото от типа „утроби“, за които проф. Александър Фол отбелязва, че траките са използвали точно такива, добре осветени пещери за своите ритуали. Мястото й е в източния край на селото в близост до Телевизионната кула до Голямото Лако. Пещерата се намира на около 350 м южно от табелата при влизане в Арбанаси. На завоя на пътеката има малка беседка, а също и останки от стара римска чешма.

Нагоре по дерето, зад чешмата, на 50 – 60 метра се достига входът на пещерата. Отворът й има форма на утроба. Влизането в нея е сравнително лесно до дълбочина около десетина метра. От левия коридор на пещерата целогодишно извира малък поток, който след дъжд става изключително пълноводен.

Търсачите на приключения са открили в нея изкуствено езеро, което най-вероятно е било използвано за ритуали в миналото. Именно край това тракийско светилище шетат търсачите.

Иманяри от цялата страна са луднали да търсят И имането на Рустем Паша край Арбанаси. Край двете старинни чешми до селото има множество ровове, личат и импровизирани биваци.

„Има доста набези, смята се, че тук е минавал римски път, а чешмите са още оттогава. Има и ранновизантийски резервоари. Направили сме екопътеки в района. Нормално е да търсят съкровища, има множество легенди за такива и това сигурно ги е привлякло. Дали са намирали ли?! Не знам и това, но щом не спират да търсят, може и да има нещо”, коментира кметът на Арбанаси Тошо Кръстев.

В района обаче упорито върви мълва, че наскоро златотърсачи, дошли чак от София, с детектори засичат златна монета. Изваждат я, но така и не успяват да засекат останалите.

Според оскъдни сведения от далечни времена приближени на Рустем паша опитали да откраднат събраните и приготвени за доставка в Цариград данъци. Крадците успели да се измъкнат със златото, което заради преследването от войска скрили до „нишан” (белег) край Арбанаси. Чешмите са укритието, смятат златотърсачи.

ДО ЧЕШМИТЕ СЕ СТИГА ПО ТЯСНА КРИВОЛИЧЕЩА ПЪТЕЧКА, КОЯТО ЗАПОЧВА ИЗТОЧНО ОТ АРБАНАСИ, в близост до заведението „Арбанашка среща”. Собственикът му бързо ни упътва към тях с информацията, че в района често кръстосват групи с кирки и лопати.

След около 30 минути преход по живописни поляни и борови гори стигаме до първата чешма. Край нея личат следи от огън и бивакуване. Арбанашчани споделят, че често тук нощем се виждали светлини от святкащи фенерчета и движение.

„Всяка иманярска инвазия е свързана с легенда. Аз обаче не смятам, че тук има нещо ценно, а е по-скоро фолклор. Тук не съм идвал от години. Богдан Султов е проучвал района”, коментира известен археолог.

МИСТЕРИОЗНА ПЕЩЕРА С МРАМОРНИ КОЛОНИ И ОРНАМЕНТИ НА ВХОДА, КОЯТО ИЗЛЕЗЕ СЛЕД ПОЧИСТВАНЕ НА ЕДИН ОТ ВХОДОВЕТЕ НА АРБАНАСИ, също е обект на голям интерес. „Борба“ наскоро писа за обекта след мълвата, че тук също е копано. Пещерата е вляво от пътя между Велико Търново и Горна Оряховица, до първия вход за Арбанаси и подстъпите към Гарга баир. Дълбока е десетина метра и оформена с каменни сводове и колони. Точно на мраморния й вход е поставен и надпис: „Направена от Иван Моруци 1882 г.“. Тъй като се вижда от пътя, мнозина спират, за да я снимат.

„Често ме питат дали някой не е намерил злато. Пещерата не се забелязваше заради храсталаците, но сега от Пътното управление са ги изчистили. В далечното минало тук е била базата на каменоделците – италианци, които са правили Паметника на обесените и Стамболовия мост във Велико Търново. На това място са обработвали камъните и явно са се забавлявали и изградили тогава пещерата. Сигурно са я направили с непотребни материали, но е интересна атракция“, разказа кметът на Арбанаси Тошо Кръстев.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!