811 четения

Коледните светлини грейват в сряда

С ТЪРЖЕСТВЕНОТО ЗАПАЛВАНЕ НА СВЕТЛИНИТЕ ЗАПОЧВАТ КОЛЕДНИТЕ И НОВОГОДИШНИТЕ СЪБИТИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Тази година елхата пред Общината и целият град ще грейнат още в сряда. В 17:00 ч. на сцената пред Община Велико Търново започва празникът „Коледна въртележка“, в който ще участва театър „Весел“. Тържеството ще завърши с фойерверки и със запалването на светлините на елхата.

Изложби, концерти, премиери и много събития за децата на Велико Търново има в празничната програма на Общината. Тя продължава до 31 декември, когато по традиция всички желаещи могат да посрещнат Новата 2020 г. пред Община Велико Търново и да вдигнат празнична наздравица заедно с кмета инж. Даниел Панов. Графа, дует „Инилия“, ансамбъл „Искра“ и водещият Вихрен Недялков ще празнуват заедно с търновци.

Руският държавен балет на лед гостува на 28 ноември в Двореца на културата и спорта с „Лебедово езеро“ и „Лешникотрошачката“. На следващия ден в старата столица ще танцува и трупата на Нешка Робева. Великата треньорка ще представи новото си шоу „Шоу без име“, в което тази година участват освен нейните танцьори и деца от градовете, в които тя гостува. Във Велико Търново на сцената ще излязат децата от „Виргиния балет“, ансамбъл „Българче“ и „Пеещи камбанки“.

На 29 ноември в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ ще бъде открита изложба с икони, изписани от деца, възпитаници на Неделното училище във Велико Търново. Изложбата е в чест на 180 години от основаването на Славянобългарското църковно училище при храм „Св. Николай“. В Художествена галерия „Борис Денев“ същата вечер ще бъде представена изложбата „Дипломация и изкуство“ от богатия художествен фонд на Министерството на външните работи по повод 140 г. от създаването на Българската дипломатическа служба.

В програмата има още фотоизложба на Мирослав Момински, експозиция на преподаватели от Факултета по изящни изкуства към Тракийския университет в Одрин, Турция. Ще гостува Художествената галерия в Казанлък. В празничните дни ще бъде открито и ІV Национално биенале на рисунката „Велико Търново 2019”.

НАЦИОНАЛНО ТУРНЕ НА ИНТЕРАКТИВНА ИЗЛОЖБА НА КАРТИНИ, ПРЕДМЕТИ И СЪКРОВИЩА ЗА СЛАВНАТА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ „ИСТОРИЧЕСКО ВЕЛИЧИЕ“ ще мине и през Велико Търново. Подобно турне се провежда за първи път в България и показва възхода и развитието на цивилизациите по нашите земи.

Изложбата ще бъде в старата столица от 26 до 30 ноември в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ и всички жители и гости на града могат да видят исторически картини, съкровища, предмети и литература, които показват историческото величие на България.

Посетителите могат да участват в различни интерактивни занимания независимо от възрастта си. Ще могат да видят и пипнат дрехите, които са носели предците ни, съдовете, с които са боравили, оръжията, с които са се сражавали преди години. Целта е бъдещите поколения на България да бъдат запознати с величието на страната ни през вековете.

Билети за „Историческо величие“ могат да бъдат закупени на място или онлайн от ww.epaygo.bg. Цените са 5 лв. за посетители до 18 г., 10 лв. за възрастни. За деца до 7 г. входът е безплатен.

В концертната програма на Общината и тази година ще участват всички хорови формации, които работят в старата столица, изявени музиканти, ученици и учители от СУ „Емилиян Станев“. Концертът „На 8 рояла“ за 16 пианисти и 32 ръце с диригент Григор Паликаров гостува в същия ден, но в Двореца на културата и спорта. В програмата участие имат и формациите на читалище „Надежда – 1869“ с коледен концерт „Надежда и приятели”, Коледна работилница и изложба базар на Клуба по битова култура.

Традиционните работилници в община Велико Търново и тази година ще отворят за малчуганите от Велико Търново в три поредни съботи.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!