Нова формула ви позволява да изчислите „човешките“ години на вашето куче

Как се е зародила идеята, че може да преобразувате кучешките години в човешки, просто като ги умножите по 7? Никой не знае. Това обаче е пълен мит.

Не е лесно да отриеш точна формула за подобно нещо, но екип от изследователи е направил точно това. И тя не се базира на произволна метрика, а на промените в ДНК-то, които настъпват с течение на времето.

Методът на учените се базира на епигенетичен механизъм, наречен метилация. С напредъка на възрастта и при хората, и при домашните кучета (Canis lupus familiaris), метиловите групи се добавят към ДНК молекулите. Това може да промени дейността на ДНК сегментите, без да променя самото ДНК.

ДНК метилацията може да се използва за изчисляването на възрастта при хората. Това се нарича епигенетичен часовник. Ето защо генетиците от Калифорнийския университет, Сан Диего, ръководени от Тина Уанг, решават да сравнят епигенетичния часовник на хората с този на кучетата.

Продължителността на живот при кучетата варира изключително много – от 6-7 години за някои големи породи като мастиф до 17-18 за чихуахуа. Въпреки тези различия при всички се наблюдават сходни развойна, психологическа и патологична траектории.

Една-единствена порода може да предложи стабилна хомогенност на генома, което от своя страна увеличава шансовете за разпознаване на генетичните фактори, свързани с комплексни характеристики (включително остаряването). Ето защо учените решават да използват кучетата от породата лабрадор ретривър за целта на изследването.

След това екипът сравнява данните, събрани от анализа на въпросната порода, с метилационните профили от кръвта на 320 души на възраст от 1 до 103 години, както и от 133 мишки.

„С помощта на таргетирана секвенция ние характеризирахме метиломите на 104 лабрадор ретривъри – пишат учените в своя научен труд. – При сравняването с човешките метиломи открихме нелинейна връзка, която преобразува кучешките в човешки години, съвпада с ключови психологически периоди от развитието развития между двата вида и се разпростира дори до мишките.“

Приликите са били най-големи при сравняването на млади кучета с млади хора, както и на възрастни кучета с възрастни хора.

Сравняването на епигенетичните часовници позволява на учените да извлекат формула за изчисляването на „човешката“ възраст на кучетата. И тя е:

човешка_възраст = 16ln(кучешка_възраст) + 31.

Т.е. трябва да умножите естествения логаритъм на възрастта на вашето куче (в години) по 16, а след това да прибавите 31. За ваше улеснение – прилагаме линк към калкулатор на естествени логаритми. Просто въведете в него възрастта на кучето си, умножете получения резултат по 16 и добавете 31.

Определени ключови етапи от развитието на двата вида съвпадат доста добре при тази формула. 7 седмици от развитието на кучетата съвпада с 9 месеца при хората – т.е. това е периодът, в който първите зъбчета никнат и при палетатата, и при бебетата. Средната продължителност на живот също съвпада – 12 при лабрадор ретривърите и 70 при хората.

При един конкретен период обаче не се наблюдава голямо сходство. Кучетата например преминават през пубертета и достигат сексуална зрялост много по-бързо, отколкото хора. Поради тази причина периодът на юношество и средна възраст не съвпада – с горната формула се оказва, че човешката възраст на 5-годишен лабрадор е 56 г. Кучешката метилация обаче се забавя с течение на времето, което означава, че хората могат да наваксат.

Разбира се, не трябва да забравяме и факта, че съществуват най-различни породи кучета, което означава, че едва ли някога ще имаме стандартна формула за всички. Но тази, базирана на епигенетичния часовник, със сигурност е по-точна от простичкото умножение по 7.

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *