6052 четения

Установиха вирусен менингит в Горна Оряховица и салмонелоза в Павликени

Жител на Горна Оряховица се зарази с вирусен менингит в периода 11 – 17 ноември. Това сочат данните на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново. Заболяването представлява възпаление на меките мозъчни обвивки без засягане на главния и гръбначния мозък. То се причинява от вируси, бактерии, паразити и токсични вещества. Прави впечатление, че от началото на годината до момента случаите на вирусен менингит зачестяват, също както и на вирусен менингоенцефалит, който през август доведе и до фаталния край на 45-годишен търновец.

Здравните власти са засекли и втори случай за по-малко от месец на болен от салмонелоза. Пациентът отново е от Павликени, след като в края на октомври бе диагностициран друг от същия град с острото инфекциозно заболяване. Заразяването на двамата болни вероятно е станало от един и същи източник, но все още няма информация за него. От ведомството уверяват, че за момента няма повод за паника. Любопитен факт е, че бактериите на заболяването виреят основно през лятото.

Последното масово инфектиране със салмонелоза в региона бе през 2015 година и обхвана жители на Велико Търново, Горна Оряховица и Сухиндол.

От РЗИ са регистрирали и 11 души с варицела, 10 – с ентероколит, 36 – с остри респираторни заболявания, и двама с вирусен хепатит. Най-голяма е била заболеваемостта в Горна Оряховица и Павликени.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!