Забава и знание

Ако искате да свалите кръвното, гответе със зехтин

Испански учени установиха, че един от най-лесните начини да се преборим с високото кръвно, е да започнем да готвим със зехтин, пише Daily Express.

Изследователите са категорични, че маслиновото олио безспорно е сред най-добрите  готварски мазнини, която не само, че сваля кръвното, но и подобрява цялостното ни здраве.

На какво се дължи този негов благоприятен ефект? Зехтинът съдържа полифеноли – група антиоксиданти с многобройни здравословни ползи. Въпросните вещества понижават оксидативния стрес, подобряват функциите на кръвоносните съдове и дори действат съдоразширяващо.

За целите на изследването специалистите са сравнили ефектите върху кръвното налягане от две четиримесечни диети, едната от които богата на зехтин и съответно на полифеноли, а другата – бедна.

Резултатите са показали, че изобилната консумация на зехтин се свързва с понижение в систоличното и диастоличното кръвно налягане, като ефектът е по-ясно изразен при жените.

Това далеч не е единственото полезно свойство на зехтина. Преди време американски учени установиха, че съставка в него е в състояние да унищожи за минути разнообразие от ракови клетки, без да засяга здравите – за 30 до 60 минути. За сравнение – ефектът от програмираната клетъчна смърт се проявава след 16 до 24 часа. Откритието накарало специалистите да допуснат, че и други фактори играят роля в разрушаването и смъртта на раковите клетки.

Изследователите са установили, че собствените ензими на клетките ги убиват. Оказало се, че олеоканталът пробива секреторните мехурчета на раковите клетки – контейнерите, складиращи клетъчните отпадъци. В резултат на пробива се изливат ензими, които причиняват клетъчната смърт. „Това е все едно да отприщиш ада“, казва Пол Бреслин от изследователския екип.

Същевременно съединението не вреди на здравите клетки, само ги „приспива“ временно като спира за около 24 часа жизнените им цикли.

Следващата цел на специалистите ще бъде да тестват ефекта от олеокантала върху ракови клетки в живи организми. Изследователите искат да разберат също защо раковите клетки са по-чувствителни към съединението от нормалните клетки.

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *