1415 четения

„Бритос“ започна износ за САЩ и Русия

Пивоварната поръчала нов дизайн за бирите си в Англия

 

ВЕЛИКОТЪРНОВСКАТА ПИВОВАРНА „БРИТОС“ ДОСТАВИ ПЪРВИТЕ КОЛИЧЕСТВА БИРА ЗА АМЕРИКАНСКИЯ И РУСКИЯ ПАЗАР. Директорът на компанията Антон Ненов информира, че първите количества великотърновска бира вече се продават в магазини в Чикаго, Лас Вегас и други градове.

„Тепърва ще развиваме този пазар, който е доста конкурентен. Готови сме за експорт и на по-големи количества, стига да има интерес. Качеството ни е безкомпромисно, както и вкусът, и смятаме, че това ще се оцени“, обобщи Ненов. Големи количества местно пиво вече има и на руския пазар. Експортът на „Бритос“ е насочен също така и към Кипър, Гърция и Италия.

Местната пивоварна е една от най-бързо развиващите се и иновативни компании във Велико Търново. Годишно вече прави по 200 хил. хектолитра бира. Отскоро предприятието има и нов дизайн на продуктите си. Той е разработка на екип от Англия.

Великотърновската компания, която е една от гордостите на местната индустрия, стартира производство през юни 2012 г. Едноличен собственик на капитала е Габриела Григорова Петрова – дъщеря на Григор Петров Григоров, един от най-големите търговци на зърно в България, чрез компанията си „Агроком“. Първоначалната инвестиция е 20 млн. лв., но допълнително в годините са вложени около 7 млн. лв. в още съдове за ферментация, модерни линии за бутилиране на стъкло, кен и пластмасови бутилки. Пивоварната е изградена на площ 13 дка, а годишният й производствен капацитет е 20 млн. литра при напълно автоматизиран процес. Качеството на произвежданата бира се наблюдава от Берлинския институт по пивото, който следи дали „Бритос“ спазва оригиналната си рецепта и дали материалите отговарят на германските стандарти за качество. Продуктовата линия включва „Бритос“ в РЕТ разфасовки от 0,6, един и два литра, в кен опаковки от половин литър, в кег от 30 и 50 литра, „Бритос опушена“ в стъклени бутилки за еднократна употреба, както и светло пиво в РЕТ и кен.

БИРА „БРИТОС“ ИМА И МНОЖЕСТВО ОТЛИЧИЯ ВЪПРЕКИ КРАТКАТА СИ ИСТОРИЯ, КАТО ЕДНО ОТ НАЙ-ПРЕСТИЖНИТЕ Е ЗЛАТЕН МЕДАЛ ОТ СВЕТОВНАТА КЛАСАЦИЯ ЗА КАЧЕСТВО WORLD QUALITY SELECTIONS на института „Монд Селексион“ в Брюксел. Пивоварната беше отличена с високото признание в конкуренция с около 3000 продукта от над 80 страни. Журито на конкурса включва членове на Френската кулинарна академия, главни готвачи на ресторанти, отличени със звезди „Мишлен“, и други водещи експерти в сферата на храните и напитките.

Наградата е един от най-престижните еталони за качество, присъждани на най-добрите продукти в съответните категории от 1961 г. насам.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *