999 четения

Двама учители и четирима седмокласници от СУ „Емилиян Станев“ бяха на работна среща в Чехия

ДВАМА УЧИТЕЛИ И ЧЕТИРИМА СЕДМОКЛАСНИЦИ ОТ СУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПЪТУВАХА ДО ЧЕШКИЯ ГРАД ТАБОР. Търновската група е била гост на Основното училище в града, където се е провела първата работна среща по новия европейски проект, по който двете училища работят – „Изкуството е навсякъде“. Именно Чехия е страната – координатор на проекта, в който участват училища от България, Турция, Испания, Италия и Португалия.

„Предвидени са работни срещи във всяка страна, която участва в проекта, и във всяка страна дейностите, които са предвидени, са свързани с различни изкуства. Керамиката е била в основата на всички занимания в чешкото училище „Табор“, разказва директорът на СУ „Емилиян Станев“ Кина Котларска. „Докато бяхме там, видяхме, че изкуството може да бъде част от обучението дори и в училище, което не е насочено директно към изкуствата. Видяхме и това, че децата могат да се хранят здравословно и това да е държавна политика“, казват и двете учителки, които са участвали в работната среща – Митка Ангелова, преподавател по математика и информационни технологии и координатор за България, и Симона Тодорова, учител по изобразителни изкуства. Заедно с тях са пътували Дара Иванова, Доротея Симеонова, Божидара Иванова и Енея Енчева. В проекта обаче са ангажирани още трима педагози от гимназията.

Децата там са работили в ателието по керамика на училището, наблюдавали са демонстрация с шанца – машина за изрязване на хартия.

„Идеята на проекта е децата да се научат да виждат изкуството навсякъде около себе си и да го опазват. И още по-важното е, че ще разберат, че да се занимават с изкуство, има смисъл, и ще видят на практика ползата от това, което учат в часовете по рисуване и музика. За двете години, в които ще продължи работата ни и сътрудничеството с останалите училища, децата ще трябва да представят училището и града си на английски език и да подготвят няколко електронни брошури“, допълва г-жа Котларска.

Ученици от 5 и 6 клас ще бъдат включени в проекта и ще пътуват до Турция, където срещата е посветена на поп изкуството, до Испания, където темата е спортът в изкуството, до Португалия, където в основата на работната среща е Мадейра и красотата на изкуството на острова. Следващата работна визита е през февруари в Италия, когато там се провеждат карнавалите, затова и темата, по която ще работят учители и ученици, е карнавалът. Когато Велико Търново бъде домакин на работна визита, заниманията ще бъдат посветени на това как музиката влияе върху чувствата ни и как те след това биват проектирани в изобразителното изкуство.

След всяка среща всяко училище трябва да подготвя брошура по темата, която вече е отминала. Проектът вече си има лого. Ще има и сайт, който е поверен на СУ „Емилиян Станев”.

Единадесетокласникът Алекс Ванчов ще изработи сайта на целия проект и ще го поддържа след това. Там ще бъдат отразявани всички работни срещи, както и общите дейности, сред които и предстоящите Дни на европейското наследство.

31 000 евро е бюджетът на СУ „Емилиян Станев“. В момента това е вторият европейски проект по „Еразъм +“, по който гимназията работи.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!