110 четения

Гимназията по туризъм посрещна гости от училището по туризъм в Охрид

ГОСТИ ОТ СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ПОСРЕЩНА ТАЗИ СЕДМИЦА ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ „Д-Р ВАСИЛ БЕРОН“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. На среща с ръководството на училището бяха директорът и секретарят на Общинското огостително туристическо училище „Ванчо Петошески“ в Охрид – Мариян Радевски и Душко Яковчески. Двамата връщат визитата на директора на търновската гимназия Татяна Данчева и екипа й, които бяха в Охрид преди два месеца.

„Договорът за сътрудничество, който сключихме, ще ни даде възможност да работим по общи проекти, да участваме заедно в международни състезания, което и двете училища правят и сега. Но вече ще можем и заедно да се подготвяме. Говорихме и за разменни стажове. И двата града са туристически центрове, стари столици на страните си, така че наши ученици ще могат да стажуват в хотели и заведения в Охрид и ученици от Охрид ще могат да провеждат практиката си при нас“, коментира директорът на Професионалната гимназия „Д-р Васил Берон“ Татяна Данчева.

Тя припомни, че вече 11 години възпитаниците на търновската гимназия провеждат част от своята задължителна практика във Флоренция. Училището работи по международни и национални проекти от 2002 г., благодарение на което учителите и учениците са имали възможност да пътуват в повечето страни от Европейския съюз, за да трупат опит в професионалното образование.

„В един момент си дадохме сметка, че ние нямаме контакти с най-близките ни страни, затова потърсихме сродни училища в Сърбия и в Северна Македония“, уточнява г-жа Данчева.

За гимназията в Охрид това е първият международен договор, който сключва. „Имаме много какво да научим и се надяваме, че ще успеем да работим по общи проекти, които са свързани не само с образованието, но и с културата ни, с културно-историческото наследство, с опазването и представянето му“, признава и директорът на туристическата гимназия в Охрид г-н Радевски.

Около 200 са учениците на училището в Охрид и всички те се занимават със специалности в сферата на туризма и кулинарията. 500 са учениците на търновската професионална гимназия, които се реализират на 100% в областите, които изучават в училището си. Всички продължават в университети и избират специалности, които са свързани със сферата на туризма. Единици са тези, които коренно променят желанията си, след като завършат 12 клас, признава Татяна Данчева.

Велико Търново и Охрид са побратимени градове вече повече от 25 г. и това е един от най-старите договори за сътрудничество на Община Велико Търново, припомня и Евгени Коев, който е учител в гимназията и общински съветник. И признава, че и двете гимназии се надяват да направят по-активни отношенията и между двете общини, след като започнат да работят и да обменят ученици и учители. Преди да отпътуват от старата столица, гостите са успели да се срещнат и с кмета на община Велико Търново инж. Даниел Панов и с председателя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!