577 четения

Книги със 100 вдъхновяващи женски истории дари Зонта клуб на библиотеката в Горна Оряховица

Общинска библиотека – Горна Оряховица, получи пет екземпляра от юбилейния сборник „Аз съм”, дарение от Зонта клуб – Велико Търново. Книгата е издание на Ареа 05 на „Зонта Интернешънъл”, обединяващ България, Румъния и Македония. Дарението на дамите от Зонта бе направено в навечерието на поредната кампания срещу насилието над жени и деца и в защита на човешките права.

Книгата „Аз съм“ е посветена на 100-годишнината на хуманитарната организация и включва историите на 100 вдъхновяващи жени. Голяма част от историите са на българки, някои от които са наши съвременнички като оперната прима Райна Кабаиванска, пилотът Валентина Цветкова, певицата Лили Иванова, Нешка Робева, шампионките Стефка Костадинова и Таня Богомилова, Валя Балканска, Ваня Монева и много други. В книгата са намерили място и четири дами от Великотърновския регион – създателката на първото женско дружество в Търново Евгения Кисимова, Мария Манева, благодарение на която има „Сцена на вековете”, проф. Багрелия Борисова и народният артист Елена Стефанова.

Книгата, която е двуезично издание на български и английски, е дело на издателство „Фабер”. Първоначално излиза в тираж от 1000 бройки, които се откупуват от членове на Зонта и се даряват на библиотеки, музеи и обществени институции. Първите екземпляри за библиотеката в Горна Оряховица, които ще бъдат последвани и от още книги и за училищните библиотеки в общината, са закупени от Дарина Узунова. Дарението беше направено от горнооряховската група в Търновския клуб на Зонта от инж. Красимира Коцева, която в момента е и президент на клуба, Дарина Узунова, Грета Стоянова и Елина Александрова, която е от Велико Търново и работи в Горна Оряховица. Главният библиотекар Светла Гъркова връчи на дамите от Зонта свидетелство за дарение с уверението, че книгата, издадена от една 100-годишна организация, ще намери най-добър прием в една 150-годишна библиотека, каквато е горнооряховската.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!