150 четения

Отбелязаха 20 г. от основаването на първия за Югоизточна Европа SOS Младежки дом

Със засаждането на 20 фиданки, тържество и голяма торта бе отбелязана 20-ата годишнина на първия SOS Младежки дом във Велико Търново. Звеното е основоположник на този тип социална грижа за деца, лишени от родителска грижа у нас. За празника пристигнаха директорът на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ Анжела Досева, шефът на общинския социален отдел Росица Димитрова, началникът на отдел „Закрила на детето“ Маргарита Гъркова, директорът на програмата „SOS Детско селище Велико Търново – Габрово – Трявна“ Иван Христофоров, настоящи и бивши възпитаници на сектора.

„Първият SOS Младежки дом във Велико Търново е създаден през 1999 година на улица „Любен Каравелов“ в един апартамент в жилищна сграда. Първоначално в него бяха настанени 6 деца. Във връзка с потребността да се предоставя такава иновативна за онова време грижа се откри и SOS Младежки дом на улица „Охрид“ N 4. През 2004 година стартира и SOS Младежки дом на улица „Ильо войвода“ N 4. Към момента първият временно се ползва от пълнолетни младежи и през 2008 година се създава малък семеен дом „Надежда“, заяви Милка Илиева, главен ръководител на SOS Младежки домове Велико Търново.

Тя обясни, че в звената персоналът полага грижа, близка до тази в семейна среда, а на децата се предоставят подслон, храна, образование, здравни грижи, развитие на техните творчески способности и всичко, каквото едно любящо дете получава от своето семейство.

„От 2002 година прилагаме и програма за начало на самостоятелен живот и подкрепяме напусналите пълнолетни младежи, за да се справят сами занапред, защото всеки млад човек има нужда от подкрепа. Можем да се похвалим, че нашата организация е единствената, която дава рамо на възпитаниците си, след като продължат самостоятелен живот. Гордеем се с много наши деца, които са студенти, завършили са ВТУ, университета по хранителни технологии в Пловдив, Свищовската академия и Варненския икономически университет“, подчерта Илиева.

По думите й основна цел на екипа е да възпита пълноценни граждани на обществото, които имат ценностна система и добро образование.

„Неслучайно избрахме да засадим фиданки. Това е свързано и с факта, че учим младежите и на екологична култура, защото е много важно да противодействаме на последиците от неразумната човешка дейност“, завърши тя.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!