Студентът Петър Петров спечели делото срещу ректора на ВТУ

СТУДЕНТЪТ ВЪВ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПЕТЪР ПЕТРОВ СПЕЧЕЛИ ДЕЛОТО СРЕЩУ РЕКТОРА НА ВУЗА ПРОФ. ХРИСТО БОНДЖОЛОВ, след като Върховният административен съд остави в сила решението на Великотърновския административен съд. И двете инстанции постановяват, че заповедта за отстраняването на Петър Петров като студент за една година е незаконосъобразна и следва да бъде отменена.

„Сега се надявам вече да завърша. Но най-вече съм удовлетворен, защото това решение доказва, че никога и по никакъв начин не съм нарушавал нормативната уредба, с която съм работил. Всички инсинуации и лъжи, които бяха направени преди една година срещу мен и ръководения от мен Студентски съвет, са доказано неверни“, коментира вчера Петър Петров, който учи магистратура „Международни икономически отношения”.

Ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов отне студентските права на Петър Петров преди година и малко преди провеждането на ректорските избори, след като направи същото и с още двама негови колеги – Иван Маринов, който тогава беше председател на Студентския съвет, и Димитър Димитров, който беше председател на Студентската избирателна комисия. Тогава студентите бяха отстранени за неизпълнение на решение на министъра на образованието, на Академичния състав, за неизпълнение на заповед на ректора и на Централната избирателна комисия. Другите им описани в заповедта провинения бяха свързани с допуснати от тях груби нарушения във връзка с организацията на избора му за нов мандат, защото заради тях е било осуетено провеждането на Общото събрание на вуза, който трябва да избере ръководния орган на ВТУ за мандата 2019 – 2023.

След като беше избран нов Студентски съвет и ректорските избори минаха, Иван Маринов и Димитър Димитров бяха възстановени като студенти. МОН изпрати проверка заради казуса, а съдът прекрати делата им, тъй като неблагоприятната за тях хипотеза вече не съществува в правния свят, припомня Петър Петров. Проверката, назначена от министъра на образованието, обаче засегна случаите и на тримата студенти.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

One thought on “Студентът Петър Петров спечели делото срещу ректора на ВТУ

 • 22.11.2019 в 12:05
  Permalink

  Така заслужават. Браво на момчето!
  Този университет не трябва да излиза от проверки! И не само Ректора, но и „преподаватели“, „Професори“, „Доктори“ и прочие..
  И психо-тестове трябва да им се правят!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.