4321 четения

Търновски полицай и световен шампион по бойни изкуства ръководи спортен клуб

Състезателите на Николай Недев от Energy Sport спечелиха 11 медала на Международния турнир по шотокан карате в София

 

СВЕТОВЕН ШАМПИОН ПО БОЙНИ ИЗКУСТВА, ПРЕПОДАВАТЕЛ в Академията на МВР и в Националната спортна академия по полицейска лична защита и с три дипломи за висше образование ръководи и спортен клуб във В. Търново. 31-годишният Николай Недев сега е криминалист в старата столица, а за кратко миналата година бе пратен да лови бандити в Павликени.

Той е от Велико Търново, 11 години е бил полицай в София. Започнал е като редови служител и е стигнал до главен разследващ полицай в Първо районно на столицата, където е бил 7 години. В София се е занимавал само с тежки престъпления – грабежи, убийства и разпространение на дрога. Преди около две години младият търновец решава да се върне в родния край. МВР му намира място като шеф на полицейския участък в Камен, където е за кратко. Николай Недев има три висши – от Академията на МВР, Националната спортна академия и право от Пловдивския университет. Два пъти е бил шампион по карате и джу джицу в световни състезания през 1997 г. и 2007 г. През пролетта на 2018 г. стана вицешампион в зонално по полицейска лична защита. Освен всичко това Николай Недев е щастлив баща на момченце на 1,5 г., а любовта на живота му също е разследващ полицай. Софиянката Татяна Цинзова дошла с Николай в неговия роден град, където създали семейство.

ПРЕДИ ГОДИНА ПОЛИЦЕЙСКИЯТ СЛУЖИТЕЛ ОТВОРИЛ КЛОН на столичния спортен клуб и във В. Търново. В него в момента се подготвят около 25 хлапета на възраст от първи до пети клас. Те тренират в училище „Бачо Киро“ всеки вторник и четвъртък от 7 вечерта. Независимо от крехката възраст на клуба, преди броени дни децата на Николай Недев обраха медалите на международен турнир в София и всъщност това за тях е първото голямо състезание. Момичетата и момчетата от търновския клон на столичния клуб по карате Energy Sport грабнаха 11 медала, сред които два златни, един сребърен и осем бронзови. Състезанието се провело в спортна зала „Христо Ботев“ в София, а в него се включили 300 участници от 15 клуба от България, Сърбия и Македония.

Златен медал грабнала Ангелика Павлова в категорията на родените през 2012 година в дисциплина кумите до 30 кг. Даниел Николов спечелил пето място на родените през 2010 година в битката при участници +28 кг. Стефан Иванов се окичил със златен медал и станал шампион за родените 2004 – 2005 година в категория над 55 кг. Дарина Досева взела трето място при родените 2009 година и +35 кг. При родените 2010 година и – 32 кг. Александър Русев взел пето, а Борис Шомов – второ място. Симеон Папазов се преборил за третото място при родените 2009 година и +40 кг. Петото място за родени 2006 – 2007 година и -40 кг. спечелил Калин Манев, а Камен Николов завоювал третото място в същата дисциплина. Съвсем малко не достигнало на Пламен Георгиев, за да се нареди в челната тройка и останал пети в категорията за родени 2006 – 2007 година и +40 кг.

Много добро участие реализирало най-голямото момче в търновския клон на клуба Теодор Савов. 15-годишният младеж се състезавал при мъжете и завоювал третото място в най-тежката категория +70 кг. При дисциплината ката се включила само Дарина Досева, родена 2009 година, която завоювала трето място.

В отборното ката Дарина Досева, Габриела Куцарова и Александра Ставрева се преборили за третото място. Николай Недев заяви, че се чувства много горд с успехите на възпитаниците си и отдава победите им на факта, че децата са силно отдадени на подготовката си.

„Карате не е само да се научим да правим удари, блокове и т.н., но и да бъдем добри в живота, да сме справедливи и да оценяваме всичко, което получаваме“, коментира още полицейският служител.

Галина ГЕОРГИЕВА

Сн. личен архив

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *