4272 четения

Учителката Мариана Пенчева влезе в учебника по история

Благодетелката от старата столица Мариана Пенчева, която приюти в дома си девет деца от социално слаби семейства, вече ще се изучава от учениците в девети клас. Текст за нея е поместен в учебника по история и цивилизация. Информацията е на страница 195 в графата „Българи, носители на наградата „Европейски гражданин на годината”. До получаването на отличието се стигна, след като евродепутатът Георги Пирински номинира 30-годишната учителката за приза през 2016 година. След това журито на конкурса определя постъпката на Мариана Пенчева като героичен акт и решава да й връчи престижната награда.

За доброто дело на търновката се разчу, след като „Борба“ първа разказа историята й. Учителката предприема безпрецедентната инициатива да осигури дом на девет деца, след като пансионът към ОУ „Васил Априлов“ в дряновското село Гостилица затваря врати в края на учебната 2014 – 2015 г. Тя приема малчуганите в собственото си жилище, тъй като родителите им не могат да поемат грижата за тях. 30-годишната жена става тяхна втора майка, помага им да усвояват учебния материал, да развиват талантите си и ги учи на добродетели.

За своята постъпка Мариана Пенчева получава още много отличия, сред които „Жена на десетилетието“, „Достойните българи“ и „Бяла лястовица“.

За поредна година малчуганите, за които се грижи тя, са включени в националната кампания „Операция – Плюшено мече“. На страницата на инициативата https://plushenomeche.org/otb/institution/1982 са поместени мечтаните от момичетата и момчетата й подаръци, а който желае, може да се ангажира в осигуряването на даровете за Коледа. Те са поръчали на белобрадия старец основно ролери и тротинетки. Домакинството пък има нужда от захар, олио, боб, леща, спагети, картофи и други хранителни продукти.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *