423 четения

Четирима тийнейджъри победиха в състезание с каузата си „Рециклирай за бъдеще“

ВЕЛИЗАР ДОБРЕВ, ПРЕСЛАВА СТОЯНОВА, ПЛАМЕНА ДИМИТРОВА И АНДРЕЯНА ВЪЛКОВА СПЕЧЕЛИХА ПЪРВО МЯСТО В ИНОВАЦИОННИЯ ЛАГЕР, КОЙТО СЕ ПРОВЕДЕ МИНАЛИЯ ДЕН В СТАРОПРЕСТОЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ИКОНОМИКА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Надпреварата е междуучилищна и е част от Световната седмица на предприемачеството.

Четиримата тийнейджъри са впечатлили журито с идеята си „Рециклирай за бъдеще“. С тази си инициатива децата се опитват да намалят глобалното замърсяване и да подпомогнат хората с репродуктивни проблеми. За реализирането на идеята си, те предлагат вендинг машина, която да се използва за събиране на пластмасови и хартиени материали. Парите, които ще се получават от изкупуването на материалите, ще се използват за благородната кауза, категорични са възпитаниците на гимназията. Регионалният директор на „Инвестбанк“ Павлин Петров, който беше член на журито, е предложил съдействие за финансиране идеята на тийнейджърите, ако те решат да кандидатстват за такова.

Отборът победител има един представител от 12-и клас и това е Велизар Добрев, който участва в иновационния лагер за трети път. Преслава Стоянова е ученичка в 11-и клас, а Пламена Димитрова и Андреяна Вълкова са все още в 10-и клас.

В лагера участваха около 30 възпитаници на гимназията, ученици от X, XI и XII клас. Тази година темата беше „Капачки за бъдеще“ и младите иноватори трябваше да предложат друга вдъхновяваща публична идея, заразяваща общността. Тя трябва да бъде отново с екологична, социална или социално-екологична насоченост.

На второ място комисията е класирала проекта за рециклиране на фасове от цигари. Участниците в отбора предлагат специални кошчета с форма на елха, в които пушачите да изхвърлят фасовете от цигарите си и срещу това да получават талони за дръвчета с указания за засаждането им.

На трето място се наредил отборът, представил идея за електронни вместо хартиени учебници. Според учениците така ще се решат редица социални проблеми, като прекалено голямото използване на хартия например, което води до постепенното обезлесяване. Така ще се реши и проблемът с неефективното образование, което използва остарели образователни методи и прекалено тежките раници на учениците, категорични са децата.

ОТБОРИТЕ, КОИТО СА СЕ КЛАСИРАЛИ НА ПЪРВИТЕ ТРИ МЕСТА, ЩЕ МОГАТ ДА ПОСЕТЯТ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ и да присъстват на една пленарна сесия. Подаръкът е от народния представител Станислава Стоянова.

Иновационният лагер и Седмицата на предприемачеството са идея и инициатива на „Джуниър Ачийвмънт“. Всяка година компанията предлага казус, който дава възможност на децата да бъдат изобретателни и смели. Тийнейджърите работят с ментори от различни сфери на бизнеса и институциите, които им предоставят познания за реалния свят на бизнеса и икономиката.

„Джуниър Ачийвмънт България“ е официален домакин за страната на Световната седмица на предприемачеството от нейния старт през 2008 г. През 2018 г. в инициативата са участвали над 170 държави и близо 25 милиона души от цял свят. У нас в 100 училища са били организирани иновационни лагери и открити уроци, в които са се включили над 5200 ученици.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!