3925 четения

Данислав Добрев от Ресен измайстори близо 4-метров мотокар от скрап

Подемникът може да пренася двутонни товари и да преодолява всякакви терени

 

31-годишният Данислав Добрев от Ресен си направи мотокар от скрап. За целта използвал стари части от автомобили, влакови релси и други овехтели приспособления. Машината му може да пренася товари дори с тегло 2 тона и има възможност да работи с прикачен инвентар. Младият майстор я ползва за лични нужди и почти всеки ден й намира приложение, свързано с хобито му. Той работи в семейния бизнес – фурна за хляб, а в свободното си време създава дървени пластики. Често пъти творбите му са много тежки и когато се налага да бъдат пренесени, търси специализиран транспорт от приятели. За да бъде независим в това отношение, предприел сам да си направи мотокар.

„Отне ми една година, за да измайсторя машината. Всичко по нея бе мое дело, като единствено за електрониката потърсих помощ от приятели и близки. Преди това никога не съм правил нещо подобно. Доволен съм от резултата, защото се получи иновативен мотокар, който е многоманеврен и високопроходим. Може да преодолява всякакви терени и то по-добре от истинските мотокари, не затъва в кал, защото е по-лек и по-висок“, обясни Данислав.

По думите му, машината работи на 380 волта, може да се включи към електрическата мрежа и да функционира с кабел. Това обаче ограничава полето й за действие и затова сложил генератор, който дава необходимата мощност и автономност на товарното средство.

„Работи на принципа на дизеловите локомотиви и е много мощен. Разбира се, има какво още да се усъвършенства по него и това ще е предмет на труда ми през следващите месеци“, допълни майсторът. Той ще продължава да твори и скулптури от дърво, хартия, метал, пластмаса, стъкло и всичко, което му дойде наум и под ръка. За него 24-те часа в денонощието често се оказват недостатъчни, за да реализира всичките си идеи, тъй като работи на пълен работен ден в семейната фурна за хляб. Сред най-красивите му произведения са метални орли, музикална пейка, стол с еленови рога и трон с дърворезба житни класове.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!