Мелницата в Балван на ръба на фалита след плащане на 160 000 лв. заради трудова злополука

Легендата по бокс Николай Джелатов: „Не успяхме да се преборим в съда, сега от 25 души съм оставил на работа само 8“

 

ЕМБЛЕМАТИЧНАТА МЕЛНИЦА В БАЛВАН, КОЯТО Е СОБСТВЕНОСТ и се управлява от наследниците на Станчо Хаджидимитров чрез фирма „Станчо Хаджидимитров” АД, е на ръба на фалита. За това алармира в редакцията вчера легендата на българския бокс Николай Джелатов, който е управител и собственик. Мелницата изкупува, преработва и съхранява висококачествени сортове пшеница, ръж и овес. Всички брашна, произвеждани от подбрани суровини, са изцяло натурални, без подобрители и консерванти. Бившият треньор на националния отбор по бокс е осъден с влязло в сила решение на ВКС за близо 160 000 лв. с всички такси и лихви заради трудова злополука преди четири години на работник в мелницата.

Парите вече са взети от съдия-изпълнител, тъжно констатира 75-годишният Джелатов. „Не успяхме да се преборим в съда, а сега от 25 работници на работа съм оставил само 8. Тези пари са колкото да се купят около 700 зърно за нашите производства. Не знам в каква държава живеем, защото мъжът имаше застраховка трудова злополука, но не я поиска и започнаха дела. Съдилищата във В. Търново присъдиха обезщетение първо 60 000 лв., после вдигнаха сумата на 120 000 лева, а Върховният съд потвърди решението“, разказа още Николай Джелатов. Преди няколко години в мелницата лумна странен пожар, от който тя едва се съвзе. През всичките години боксьорът е бил благодетел за Балван и дори плащал в селото да има лекар. Днес той тъжно констатира, че след този удар от съдебната система го спасява пенсията от Олимпийския комитет, защото мелницата наистина може да хлопне врати. Той е собственик на мелницата от 20 години. В нея инвестира над 100 хиляди лева и осигурява работа на 30 души. Въпреки трудното начало Джелатов купува и фурната в селото, но преди 10 г. пожарът изпепели точно това помещение.

ТЕПЪРВА НИКОЛАЙ ДЖЕЛАТОВ СМЯТА ДА СЕЗИРА ПРОКУРАТУРАТА, ЗАЩОТО СМЯТА, че мъжът от инцидента е… в отлично здравословно състояние. При определяне на обезщетението за неимуществени вреди Върховният съд е съобразил обаче всички критерии – младата възраст и тотална 100% загуба на зрението на дясното око, пише в решението. Към момента на злополуката С. Д. Д. е бил в трудово правоотношение на длъжността общ работник и е работил в мелницата 8 години. Възложена му била работа, свързана с ремонтна дейност и профилактика на елеватор за зърно. При придвижване към работното място след кафе пауза от елеватора за зърно върху работника пада дъска с размери 1,20 м дължина, 0,30 м широчина и 0,05 м дебелина. В резултат на злополуката С. Д. Д. получава травматични увреждания. Злополуката е призната за трудова с разпореждане на НОИ. Той получава разкъсно-контузни рани, кръвонасядания и отоци по главата и лицето, открито счупване на челната кост с разместване на фрагментите, счупване на основата на черепа, счупване на дясна половина на горна челюст, открита черепно-мозъчна травма, субарахноиден мозъчен кръвоизлив, контузия на главния мозък, кръвоизлив тип хематом под твърдата мозъчна обвивка, контузия на дясна очница и десния очен нерв и загуба на зрението на дясното око, се казва още в съдебния акт. Във фаталния ден през лятото на 2015 г. работникът обаче е бил без каска въпреки дългия си трудов стаж на това работно място. Заради това съдът е намалил с 10% присъденото му обезщетение. Възражението на адвокатите на Джелатов, че работникът без съответно предписание е предприел поставянето на падналата дъска на елеватора, като най-общо казано е участвал в профилактичната дейност без елементарно старание и внимание, съдът е приел за недоказано.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *