217 четения

Над 200 общински социални експерти от различни градове обмениха опит във Велико Търново

Добри политики и практики в социалната сфера бяха представени по време на първия ден от Третата национална среща на експертите по социални дейности и здравеопазване в общините. Домакин на събитието бе старата столица, която посреща над 200 специалисти в бранша. Форумът се организира от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и неговото търговско дружеството „НСОРБ-Актив“ ЕООД и ще продължи до петък. В сряда присъстващите дискутираха също наболели проблеми в сектора, приложението на новия закон за социалните услуги, въпроси по механизма за лична помощ, правилното разпределение на средствата, които държавата ще отдели през 2020 година за изпълнение на социални проекти и т.н. В четвъртък участие предстои да вземат зам.-министърът по труда и социалната политика Зорница Русинова и Марина Сарадинова –директор на фонд „Социална закрила“.

Гостите бяха приветствани от зам.- кмета на Велико Търново инж. Снежана Данева-Иванова и началника на общинския социален отдел Росица Димитрова.

Зам.-кметът на Столична община и председател на комисията по труда и социална политика в Националното сдружение на общините в Република България Албена Атанасова увери, че организацията прави всичко възможно, за да се постигнат законови промени, чрез които трудът на социалните работници да бъде по-високо заплатен.

По време на срещата бе представен и регистър на хората с увреждания в общината от системния анализатор Иван Виденов и програмиста на мобилни приложения Иванка Тодорова.

Присъстващите посетиха Центъра за обществена подкрепа на деца и семейства, Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца и младежи с увреждания и техните семейства, Общностния център за деца и родители „Царевград“, както и центровете за настаняване на деца от семеен тип със и без увреждания.

Гостите бяха запознати и с всички социални услуги, които се предоставят в общината. От тях 30 социални услуги се финансират от държавния и 54 от общинския бюджет.

„Използваме целия финансов ресурс, който ни предоставят оперативните програми със субсидиране от Европейския социален фонд. С превес са услугите за пълнолетни лица с увреждания и социално слаби. Ангажирани сме към хората в пенсионна възраст и се стремим с всички възможни ресурси да подкрепяме и да направим живота им по-добър. В този ред на мисли поддържаме 34 клуба на пенсионера и инвалида“, коментира Росица Димитрова.

Тя изтъкна, че Велико Търново е единствената община у нас, която със средства от местната хазна и широкото партньорство с неправителствени организации развива центрове за работа с деца и младежи в малките населени места. Звената се посещават от над 450 малчугани, а персоналът им включва 20 уредници.

По отношение на здравеопазването социалната шефка подчерта, че всяка година общината предоставя над 20 000 лв. за профилактика на различни заболявания на децата в старата столица.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка Ростислав ГРЪНЧАРОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!