”Още 5 минути” или защо сутрешното доспиване е вредно

Много от нас всяка сутрин воюват с будилника, отлагайки ставането с „още 5 минути“. Американският лекар Крис Уинтър смята, че този наглед безобиден процес нанася щети на организма. В резултат се нарушава изработването на хормони, през целия ден се чувстваме недоспали, нарушава се работата на органите.

Хормонални нарушения
Ако сутрин непрекъснато отлагаме ставането, доспивайки за „още 5 минути“, мозъкът не разбира кога трябва да се настрои на режим бодърстване. В резултат не се задейства механизмът за освобождаване на хормони и ние не се чувстваме отпочинали, обяснява Уинтър.
Основното нарушение е във връзката мелатонин-кортизол. При събуждането хормонът на съня (мелатонин) отстъпва мястото си на главния хормон на бодърстването – кортизола. Ако след събуждане, решим да поспим още малко, необходимите хормони не се изработват и при ставане се чувстваме сънливи и дезориентирани.

Проблеми със сутрешната дефекация
Събуждането пренастройва организма и той буквално се включва в режим на активна работа, стомашно-чревният тракт не е изключение. Сънят и храносмилането са тясно свързани, а ако чревният тракт не се събуди навреме резултатът може да бъде запек или подуване на корема.

Чувство на глад през целия ден
Пробуждането е свързано с отделянето на хормона грелин – хормонът на глада. Ако сме се събудили гладни, а после отново заспим, нивото на грелина пада, но след няколко часа ни връхлита с нова сила, заставяйки ни да преяждаме.

Сънливи цял ден
Сънливостта води до затруднения да вземаме решения, допускане на грешки. Трудно се настройваме в режим на работа.

Източник: struma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *