1667 четения

С вода, захранвала древен римски град, правят ново пъстървово стопанство край Мусинската пещера

80 тона риба за консумация годишно ще произвежда новата рибна ферма

 

ГОЛЯМОТО ПЪСТЪРВОВО СТОПАНСТВО КРАЙ МУСИНСКАТА ПЕЩЕРА СЕ ОБНОВЯВА ИЗЦЯЛО. Процедура за пълната му реконструкция и създаването на ферма за риба с капацитет от 80 тона годишно е внесен в Община Павликени и регионалната екоинспекция. От изключително чистия район са карали прясна вода чак до римския град крепост Никополис ад Иструм. Тук се намира и единственият социализиран каптаж от римско време у нас. В недалечното минало тук съществуваше и прекрасно пъстървово стопанство, което бе съсипано в първите години на демокрацията. Новите му собственици от „Стормфиш“ обаче го възкресяват.

Древните хидроинженери са установили, че реката около града е на по-ниско ниво, затова решили да вземат водата от извор, който е на по-високо ниво и има постоянен дебит, посочват археолози, които са удивени от древните водопреносни съоръжения.

Изворът, който са избрали, се намира пред входа на Мусинската пещера и дава началото на река Пещерска, която извира от пещерата. Римляните са го уловили и са направили резервоар с осмоъгълна форма, изграден от големи каменни блокове, а обемът му е около десет кубични метра.

От резервоара е тръгвал двайсеткилометров зидан канал, който е отвеждал водата до Никополис ад Иструм. Съоръжението е било както надземно, така и подземно, а аркадата над река Росица е подобна на тези, запазени в Испания и Франция, уточни археологът.

Разкопките около обекта са били осъществени преди две години. Именно качествата на водата ще бъдат използвани и за новото рибно стопанство, което е близо до каптажа и на самия вход на Мусинската пещера. Новата ферма ще е съставена от производствени съоръжения, които са стоманено-бетонови басейни, разположени в 3 редици каскадно, предназначени за угояване на рибата. Те ще са 30 на брой, гласи проектът. Угоителните басейни ще са с площ от близо 5 хил. кв. м. Водата в тях ще се аерира чрез течен кислород и аератори.

Водоснабдяването на стопанството ще се осъществи от мусински карстов извор от пещерата и ще се извършва каскадно, по гравитачен път, като количеството вода, което ще се използва, е 15 л/сек.

Стилян НАЙДЕНОВ

Един коментар за “С вода, захранвала древен римски град, правят ново пъстървово стопанство край Мусинската пещера

  • 19.01.2020 в 22:23
    Permalink

    И естествено рибата, угоена в тия метални корита, ще е вредна за здравето. И от пъстървата ще се наложи да се откажем.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!