Търновка спечели 5000 евро от програмата „За жените в науката“

 

ГЛ. АС. Д-Р МАРИЯ ДЖУМАЛИЕВА-СТОЕВА ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СПЕЧЕЛИ ЕДНА ОТ ТРИТЕ НАГРАДИ НА СТИПЕНДИАНТСКАТА ПРОГРАМА „ЗА ЖЕНИТЕ В НАУКАТА“. За деветте години, в които френската козметична компания „Лореал“ и ЮНЕСКО дават наградата си в България, Мария е първият учен извън столицата, който получава престижната стипендия, и първият информатик. Програмата е насочена само към жени, които се занимават с наука, и целта й е да задържи тези дами в България. „Кандидатства се с проект, в който много стегнато трябва да обясня над какво работя и какви резултати очаквам да постигна в рамките на една година. За толкова време е стипендията, макар че, ако имам нужда, мога да удължа времето“, казва Мария. Призът, който тя получи миналия ден на тържествена церемония в София, е 5000 евро, които тя ще вложи в научния си проект. На награждаването са присъствали представители на „Лореал“ и на ЮНЕСКО, посланикът на Франция у нас, както и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Гл. ас. д-р Мария Джумалиева-Стоева разработва нови нелинейни кодове, чиято цел е да гарантират сигурността на информационните системи. „Всъщност идеята е да бъде защитена информацията при предаването й, когато преминава по мобилни канали и всякакви мрежи. Аз и моите колеги във Велико Търново, от доста време работим над това, но информацията става все повече и повече и заради огромния й мащаб има нужда от разработването на нови структури с по-надеждни параметри“, обяснява д-р Стоева и допълва, че сферата, в която е нейният проект, се нарича „Теория на кодирането“.

Д-р Мария Джумалиева-Стоева е асистент във Факултета по математика и информатика на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. В момента работи и в Института по математика и информатика на БАН в старата столица, където е спечелила постдокторантско място.

Д-р Евгения Сарафова и д-р Юлия Романова са другите две дами, които тази година получават стипендия.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *