65 четения

В старата столица ще отбележат Международния ден без тютюнопушене 21 ноември

За поредна година във Велико Търново ще бъдат реализирани инициативи по повод Международния ден без тютюнопушене 21 ноември. Те се организират от Регионалната здравна инспекция и са насочени предимно към подрастващите.

В четвъртък здравните експерти ще проведат конкурс за изработване на най-оригинално кошче по темата „Пази чисто” сред ученици от ПГСАГ „А. Попов“ в старата столица. В същия ден ще се състои информационна кампания под мотото „Аз не пуша. Не пуши с мен и ти!”, включваща разпространение на здравно-образователни материали, блицанкета „Бихте ли спрели цигарите за един ден”, изработване на постери по темите „Защо трябва да откажа цигарите” и „Алтернативи на тютюнопушенето”. До 25 ноември са предвидени също обучения и дискусии по темата „Тютюнопушене – направи своя избор” сред ученици в община Велико Търново.

Във ведомството функционира кабинет за отказване от тютюнопушене, който предлага безплатни консултации и подкрепа за справяне с проблема. В него работят лекар и психолог, които помагат за преодоляване на никотиновата зависимост.

През миналата година в кабинета за отказване от тютюнопушене са оказани 202 индивидуални консултации на пушачи. На място са потърсили подкрепа 20 лица, а останалите 182 консултации са били изнесени.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!