2679 четения

8 пожарникари искат 12 000 лв. за нощен и извънреден труд, съдът им отказва

8 младши инспектори и държавни служители от Регионалната пожарна искат да им се платят общо близо 12 000 лева за нощен и извънреден труд. Районният съд във Велико Търново обаче е отказал на осемте служители, които са завели осем отделни дела срещу Главна дирекция ПБЗН по клаузи на закона за МВР. Пожарникарите работят в отделни служби в областта. Те имат претенции за заплащане на извънредни часове от 1 юни 2016 г. до 31 март 2019 г., сочат съдебните решения. Общо 17 огнеборци от областта са завели такива дела, но по останалите още няма решение на първа инстанция. Отделно и доста полицаи имали намерение да водят такива дела за заплащане на извънреден труд, научи още „Борба“.

Според отказите на Районния съд във В. Търново по осемте случая няма законова база за превръщане на нощния труд в дневен такъв и определянето му като своеобразен извънреден такъв. В системата на МВР дневният и нощният труд били по 8 часа. Действително имало многобройна практика, в която съдилищата приемат, че положеният от държавните служители в системата на МВР нощен труд се преизчислява с коефициент 1.143. Но тази практика не била задължителна. Освен това в ЗМВР била отчетена спецификата на работата и специфичните условия на труд, при което работещите са компенсирани по друг, различен начин и получават редица други привилегии, смятат търновските съдии, но техните решения подлежат на обжалване. Според запознати според въпросния коефициент нощният труд ставал 9 часа и огнеборците искат заплащане именно на този един час.

Н. ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “8 пожарникари искат 12 000 лв. за нощен и извънреден труд, съдът им отказва

  • 23.11.2019 в 8:33
    Permalink

    Във Велико Търново може да са загубили на първа инстанция, но в останалата част на страната има спечелени стотици дела и то с крайни решения.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!