151 четения

9-годишно е на път да стане най-младият човек в света, завършил университет

Белгийче на девет години е на път да стане най-младият човек в света, завършил университет, когато получи бакалавърска степен по електроинженерство от Технологичния университет в Айндховен следващия месец, съобщи Ройтерс.
Докато държи в ръце кученцето си, Лоран Симон прилича на всяко друго момче на неговата възраст. Когато започне да говори как разработва компютърна мрежа, която да репликира част от мозъка, впечатлението е съвсем различно.
Проектът му съчетава биомедицината и електроинженерството.
След като получи диплома, Лоран ще се насочи към тезата си и ще започне „да учи малко и медицина“. Преди това обаче ще си почине.
Вдъхновен от изобретателя Никола Тесла, Лоран иска да разработва изкуствени органи и евентуално цяло изкуствено тяло в собствена лаборатория.
Лоран е завършил гимназия за около година в Белгия, но вече учи в Холандия. Тригодишната бакалавърска програма приключва за девет месеца.
„Всички преподаватели са наистина ентусиазирани да учат Лоран. Това за нас е уникална ситуация, защото той е най-младият студент, който сме имали“ – каза програмният директор Сьорд Хулсхоф.
„Скоростта на ума му – не можем да си представим какво става в главата му. Той може да е три пъти по-умен от най-умния студент, който сме имали досега“.
Най-младият с колежанска степен сега е американецът Майкъл Киърни. Той се дипломира през юни 1994 г. на 10 години и четири месеца.
Когато не е в университета, Лоран разхожда кучето си, развлича се с видеоигри или пуска снимки в Инстаграм.
Лоран има предложения от университети в цял свят. Родителите му помагат с избора. Засега натежава американското западно крайбрежие. Баща му не смее да прави планове за бъдещето, защото досега Лоран е изпреварил всичките им очаквания.
„Засега той си играе на образование. Просто се забавлява. Това ни устройва“ – каза бащата.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *