532 четения

Две сестри направиха истинско шоу с думи и картини

МИЛКА И ДЕШКА ДЕНЕВИ СПРЕТНАХА ИСТИНСКО ШОУ С ДУМИ И ЦВЕТОВЕ МИНАЛАТА ВЕЧЕР В РЕГИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА „П. Р. СЛАВЕЙКОВ“. Двете поканиха приятели и почитатели на представянето на книга и изложба. За Милка Денева това е третата книга, която издава, а за Дешка Денева – втората ретроспективна изложба, която тя е посветила на отминалата си вече 65-годишнина.

„Ние, ловците“ се нарича книгата, която дългогодишният журналист Милка Денева представи миналата вечер. Милка Денева е дългогодишен журналист, работила е във великотърновските вестници „Борба“, „Народен глас“ и „Новини“, била е кореспондент на „Земя“, „Новинар“, пловдивския „Марица“ и продължава да пише за вестник „Наслука“ и сп. „Лов и риболов“.

Книгата й е събрала нещо като разкази, както самата авторка нарича кратките текстове, в които е описала случки от живота на търновските ловци и рибари. „Може би от пет – шест години описвам тези случки за собствено удоволствие, но ги показах на приятелка и тя каза: „Издай ги“. Така започна историята на този сборник, в който всички ловни и риболовни случки са разказани с много хумор. Няма и как да бъде, защото ловците и риболовците са забавни хора“, разказва Милка Денева. И признава, че имената на всички герои са променени, но въпреки това реалните разказвачи ще се разпознаят. Някои от историите са доукрасени от нея самата, има и по малко журналистика в тях, защото Милка Денева вече 45 г. се занимава с това и няма как да избяга от себе си.

„Обаче всички животни в моите разкази остават живи. И това беше една от трудностите, с които трябваше някак да се справя, защото в действителност животните герои често не оцеляват. Затова казвам, че някъде съм се намесила, за да доукрася историята и да я завърша по друг начин“, казва още Милка. И уточнява, че тя самата често е скитала по горите с ловците, но никога не е стреляла по животни, само по шишета.

„Ние, ловците“ е третата книга на Милка Денева. Досега тя е съавтор в две книги. Едната, посветена на историята на Ловно-рибарското движение в Търновска община, заедно с Тодорка Недева, другата е посветена на д-р Димитър Моллов и е в съавторство с Момчил Йончев.

20 РИСУНКИ И КОЛАЖИ ПРЕДСТАВИ ВЕДНАГА СЛЕД ПРЕМИЕРАТА НА СЕСТРА СИ И ДЕШКА ДЕНЕВА. Това е втората й ретроспективна изложба, след като преди пет години Дешка подреди картини в Изложбените зали „Рафаел Михайлов“. Тогава тя посвети експозицията на своя 60-и рожден ден и каза, че за 65-ата си годишнина отново ще покаже какво е нарисувала. „Закъснях с няколко месеца и вече не съм на 65, но изложбата се появи точно навреме, за да направим тази съвместна вечер с Милка“, казва Дешка Денева и уточнява, че през последните месеци се е посветила на акварелите, но остава вярна на търновските пейзажи.

Заедно с рисунките Дешка Денева показа и всички книги, издадени от Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“, в които тя е илюстратор. Сред книгите е и „Ние, ловците“, на която Дешка е направила дизайна на корицата.

Шест години е разликата между Милка и Дешка Деневи. Двете са се делили само за една година, когато Дешка заминала да работи в Разград. „Да ти призная, до днес не знам какво точно работих през тези 12 месеца. Бях в някогашния Окръжен съвет по културата. Всички там водихме някакви кръжоци на самодейци. Аз се занимавах с художниците. Но се отказах бързо, точно защото не ми стана ясно каква ми е работата, и се върнах тук. И така до днес сме двете“, разказва Дешка. После двете правят бърза справка помежду си и признават, че Дешка никога не е опитвала да пише, а Милка просто не я бива като художник.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *