15822 четения

Компанията на Григор Григоров „Агроком” е най-мощната във Велико Търново

Малката производствено-търговска кооперация през 1997 г. днес е представител на швейцарски и американски гиганти

 

ВЪЗНИКНАЛА В РАЗГАРА НА КРИЗАТА И В УСЛОВИЯ НА НАРАСТВАЩА ХИПЕРИНФЛАЦИЯ КАТО ПРОИЗВОДСТВЕНО-ТЪРГОВСКА КООПЕРАЦИЯ (ПТК), „АГРОКОМ” ВЕЧЕ Е БЕЗСПОРНО НАЙ-МОЩНАТА ФИРМА ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКО. Годишният й оборот е в пъти по-голям даже от този на големите държавни дружества монополисти, като „ВиК Йовковци” например. Приходите й от продажби многократно надхвърлят и тези на местните частни фирми с чуждестранно участие. Данните са категорични и са на база официално обявените приходи от продажби на най-проспериращите фирми в региона ни.

Приходи от продажби за над 76,7 млн. лв. за последната година безспорно дават короната на „Агроком” в местната индустрия. Компанията има 8-цифрен скок в оборота спрямо предходната година. Следващата фирма в класацията по приходи от старата столица пък е с 5 млн. по-нисък оборот, независимо че е монополист в националната търговия с цигари. Финансовите й резултати изглеждат още по-внушително, като се прибави и фактът, че „Агроком” има 75 души персонал на фона на в пъти повече служители на останалите и доказва изключителната й рентабилност.

Собственикът и основател на компанията Григор Григоров е един от първите частни бизнесмени още от зората на демокрацията, като през годините оттогава е имал няколко знакови фирми. С каскадните политико-икономически промени в страната в епохата на прехода ни фокусът на бизнесинтереса му се е променял, но с каквото и да се захване – от търговията с електронни елементи през транспорта до търговията със зърно, винаги е бил в челните места, на светло и еталон за икономически показатели. Като физическо лице, 65-годишният предприемач неотдавна бе отличен и като данъкоплатец на годината заедно с бившия собственик на „Левски” адв. Тодор Батков. Колкото и фирми да управлява в холдинговата си структура обаче, не крие, че негова гордост си остава „Агроком”.

ГРИГОРОВ ПОЛУЧАВА ПЪРВАТА СИ БИЗНЕСШКОЛОВКА В МЕСТНИЯ ЗЗУ. Предприятието е изключително иновативно за времето си и истинска ковачница за кадри на новата българска индустрия след падането на Тодор Живков, която се прави на основите на соцпроизводството, но вече в условията на прозападна пазарна икономика. В началото на 90-те той основава заедно с колегата си Йовко Йовков една от първите частни фирми във Великотърновско – събирателно дружество „Електронкомерс”. Тя успява лесно да се намърда в нишата на тогавашния държавен гигант „Изот импекс” и започва да доставя компоненти за предприятията, опериращи в сферата на електрониката. В онези времена тази индустрия у нас е била изключително развита, но постепенно заводите в бившия СССР започват да редуцират работата си с българските фирми и всички производители търсят контрагенти от Запад. Малцина знаят, че във Велико Търново още преди 30 години се правят първите енергоспестяващи крушки, които в момента завладяват пазара и техен производител е именно „Електронкомерс”.

 

ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА КЪМ ТРАНСПОРТА, ТЪРГОВИЯТА СЪС ЗЪРНО И СТРОИТЕЛСТВОТО

 

Времената у нас се променят динамично, бизнесът – също. Заради масовите фалити на родните предприятия от електрониката Григоров осъзнава, че трябва да преориентира сферата си на дейност с оглед конюнктурата. Прозрява, че търговията зависи изключително много от качествената логистика и транспорта, и основава фирмата „Транс експрес”. Предметът на дейност е красноречив – международен транспорт и спедиция. Прави го в средата на 90-те години, когато у нас започват първите инфлационни процеси. Левът спрямо долара се обезценява, а фирмените фалити следват един след друг. Оцеляват само най-добрите и гъвкавите – сред тях е и Григор Григоров. „За да успяваш, трябва да имаш няколко бизнеса. Диверсификацията гарантира успех. Процесите са динамични – едни бизнеси замират, други се раждат, но ако е нужно, по-непечелившите към момента могат да бъдат подпомагани от другите, които просперират. След това нещата може да се обърнат. Така успявах и аз”, споделя самият Григор Григоров. Като възпитаник на Варненския икономически институт, си спомня първите си лекции, на които преподавателите изтъквали важен икономически постулат: населението на земята се увеличава на принципа на геометричната прогресия, а производството на зърно – обратно – на аритметичната. „Обясняваха ни, че един ден ще дойде недостиг на зърно, но с годините се оказа, че не е така, защото науката напредва, както и добивите и производството”, спомня си бизнесменът. Той разсъждава върху това в края на 90-те години, когато след приятелски съвет на свой партньор от Варна основава производствено-търговската кооперация „Агроком”, за да се превърне в един от най-мощните търговци на зърно у нас. В нея прелива и „Транс експрес”, както и още няколко фирми, за да оформи гъвкава холдингова структура. В момента компанията му е един от водещите партньори на швейцарският гигант „Синджента”, както и на американския Corteva. Периферно финансира и изграждането на друга емблема на новата великотърновска промишленост – пивоварната „Бритос”, чийто собственик е дъщеря му Габриела Григорова Попова.

Зърненият търговец има и редица имотни проекти. Дебютът му в строителството е мощен. Чрез партньорската си фирма „София билдинг къмпани” през 2006 г. стартира изграждането на първия комплекс от затворен тип в София – „Цариградски”. Той се простира на площ от близо 200 хил. кв. метра, а при започването му специален гост на церемонията е тогавашният столичен кмет и сегашен премиер Бойко Борисов. След завършването на проекта великотърновецът продължава да се занимава със строителство в столицата чрез двете си фирми „София билдинг инвест” и „София билдинг прогрес”.

В момента реализира и комплекс от затворен тип на най-панорамното място във Велико Търново – в кв. „Картала”. Наречен е „Орловец”, а името се свързва с етимологията на името на мястото, което буквално се превежда като „орел”. Орловец е и името на родното място на Григор Григоров в община Полски Тръмбеш. Комплексът е планиран за близо 1000 обитатели и с разгъната площ от близо 40 хил. кв. метра. Притежава 10 хил. кв. метра подземен и надземен паркинг, контролиран достъп, зони за отдих и почивка. Инвеститор е фирмата „Строителна компания ВТ“, в която Григоров е съдружник със строителния предприемач Стоян Стоянов.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимки авторът

 

 

Един коментар за “Компанията на Григор Григоров „Агроком” е най-мощната във Велико Търново

  • 22.11.2019 в 21:24
    Permalink

    Похвално, че има мощни компании и в нашия район. Дано заплаща подобаващо и на персонала си и да продължава напред! Ако има желание, може да „дърпа ушите“ и на местната управа…. стига да е почтен и да не иска облаги.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!