39 четения

Над 80 процента от подрастващите в света страдат от обездвижване

Над осемдесет процента от подрастващите в света не са достатъчно физически активни, най-вече момичетата, според доклад на Световната здравна организация /СЗО/, цитиран от Франс прес и ТАСС.
Здравните експерти препоръчват най-малко един час физическа активност дневно, за да се подобри здравето на тийнейджърите и за да се предотвратят най-различни заболявания.
Специалистите от СЗО са изследвали физическата активност на 11-17-годишните в 146 страни за периода 2001-2016 година. В проучването са анализирани данните за 1,5 милиона ученици.
В глобален мащаб през 2016 година 81 процента от подрастващите, посещаващи училище, не са спазвали препоръките на СЗО за физическа активност. През 2001 година този процент е бил 82,5 на сто.
Една от главните причини за обездвижването на юношите е „електронната революция“, която е променила поведенческите навици на младите хора. Те все повече се застояват пред екраните на компютрите и на мобилните устройства, които ги лишават от движение за дълго време.
На първо място по показатели за физическа активност изследването поставя тийнейджърите от Бангладеш – 34 процента от тях изпълняват препоръките на СЗО за едночасово движение всеки ден. На последно място в класацията фигурират подрастващите от Република Корея, където физически активни са едва 6 процента.
Сред „отличниците“ в класацията по физическа активност, редом с тийнейджърите от Бангладеш, фигурират и тези от Словакия, Ирландия, САЩ и България.
В глобален мащаб физическата активност при момчетата расте, като от 2001 г. до 2016 г. тя от 20 на сто тя е станала 22 процента. Но при момичетата числата не търпят промяна и за споменатия период остава фиксирана на 15 на сто.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!