152 четения

Свиневъдите ще регистрират личните си стопанства безплатно

Всички фермери, които ще отглеждат прасета, задължително трябва да регистрират животните си. Това предвиждат промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност, които ще влязат в сила от 2020 година, след като през лятото африканската чума обхвана десетки населени места у нас.

Режимът за регистрация на личните стопанства ще бъде облекчен и безплатен. За целта трябва да бъде представен нотариален акт или удостоверение за търпимост, което се издава от кметството на населеното място. Заявленията ще се подават в Областната дирекция по безопасност на храните от фермерите, но право на това ще имат и градоначалниците или кметските наместници.

Сред мерките за биосигурност попада ограничението в едно стопанство от типа „заден двор“ да се оглеждат максимум три прасета, свинете да бъдат затворени с огради, а не свободно придвижващи се, като превенция срещу нова зараза.

Междувременно всяко населено място ще попада в обхвата на определен ветеринар, който ще има грижата за контрола, превенцията и лечението на домашните селскостопански животни, отглеждани в района. През Областната агенция по безопасност на храните ще се сключват договори с ветеринарните лекари в региона. Ако се стигне до проблем с недостига на такива специалисти, един ветеринар ще бъде ангажиран да обслужва по няколко села. Предвижда се честотата на посещенията в обектите да бъде определена в специална процедура.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!