933 четения

Любомир Шербетов влезе в националното ръководство на строителите в България

ЕДИН ОТ ДОАЙЕНИТЕ НА СТРОИТЕЛСТВОТО В РЕГИОНА БЕ ИЗБРАН ЗА ЧЛЕН НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА КАМАРАТА НА СТРОИТЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ. Голямото признание за шефа на „Водстрой” дойде след проведеното в края на миналата седмица общо отчетно-изборно събрание на Камарата – професионална организация в строителния бранш, официален представител на строителите в България. Инж. Любомир Шербетов е роден през 1954 г. Завършил е Строителния техникум във Велико Търново, а след това ВИАС – София, и Икономика на строителството във Варна. Цялата му кариера е в сферата на строителството.

Веднага след завършването си през 80-те години започва във „Водстрой”. Три години е работил в Куба като специалист по хидромелиоративното строителство. От 1998 г. е на частния пазар.

До октомври 2019 г. инж. Шербетов бе председател на Областното представителство на Камарата на строителите в България. Той бе начело на представителството във Велико Търново в продължение на два мандата, или шест години, колкото позволява уставът.

Неотдавна той отстъпи поста на регионалната структура на Камарата на шефката на общинската фирма „Инвестстрой 92” инж. Ина Минчева-Кърджилова. Към момента членовете на Областната камара са близо 70 от най-изявените в бранша фирми, а в национален мащаб са над 500. Като член на сдружението е поканен и местният Строителен техникум, за който камарата осигурява стипендии. От гилдията отчитат, че независимо, че браншът търпи ударите на сивия сектор и нелоялната конкуренция, а уязвими от това са предимно по-малките фирми, строителството ни е в подем. Проблемна обаче и тук е липсата на кадри. Гладът за кадри води и до увеличаване на възнагражденията в сферата на строителството. В момента около 1000 лв. е заплатата на общите работници и на най-неквалифицираните. Възраждането на строителните училища е един от начините да се подпомогне секторът. Близо 30 блока в момента кандидатстват за саниране във Велико Търново, а националната програма го обезпечава. Инж. Шербетов ще работи именно в тази насока, което води и до обновлението на сградния фонд в национален мащаб.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. авторът

Един коментар за “Любомир Шербетов влезе в националното ръководство на строителите в България

  • 25.11.2019 в 20:14
    Permalink

    Голям пост,а няма посттерминал в магазина…..

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *