263 четения

Няма оправия с близо 100 дка сметище край Ресен

Жителите на пет села са набелязали мястото за отпадъци напук на местната власт

 

ОГРОМНО СМЕТИЩЕ СЕ Е ОБРАЗУВАЛО В РАЙОНА НА РЕСЕН И ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ РАЗРАСТВА, КОЕТО ПРЕВРЪЩА МЯСТОТО В ЕКОЛОГИЧНА БОМБА. Вече трета година никой не може да разреши проблема и боклуците се трупат лавинообразно, информира юристът Пламен Копанов. Той често минава оттук и впечатление му прави перманентното нарастване на площта, а целият район е заплашен с екологична катастрофа, показа проверка на наш екип на място и след многобройни сигнали в редакцията.

Жители на пет села в района са набелязали мястото, за да изхвърлят всякакъв вид отпадъци, а засегнатата територия е близо 100 дка. Даже „Борба“ засече в района няколко буса, от които изсипваха отломки от строителни обекти, домашни отпадъци и даже трупове на животни. В района се събират и клошари, които преравят изхвърленото и допълнително го разпиляват. Ситуацията става неконтролируема и заради неправомерен добив на инертни материали от реката. Публична тайна в района е, че всеки, който има нужда от камък или пясък, идва да дълбае тук. Някога в северната част на едно от големите села в общината е имало наистина кариера, но тя е била закрита още през социализма.

„БЕЗСИЛНИ СМЕ ПРЕД ПРОБЛЕМА. ДАЛА СЪМ НАД 2 ХИЛ. ЛВ. ЗА ПРЕДУПРЕДИТЕЛНИ ТАБЕЛИ „ТУК НЕ Е СМЕТИЩЕ“ И ТАКИВА ЗА ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ ЗА САНКЦИИ, но ефектът е нулев. Идват и изхвърлят и от близките села – Хотница, Водолей и т.н. Имам и множество докладни до Община Велико Търново, където сега наемат фирма, която да рекултивира, но проблемът е повсеместен за селата“, каза кметицата на Ресен Йорданка Колева.

Според нея законът, който регламентира изхвърлянето на отпадъците, е несъвършен и няма как да заставиш баба или дядо да си натоварят отпадъка от септичната яма например, за да го закарат до депото за строителни отпадъци на община В. Търново край Леденик.

„Не мога да назнача и пазач, който да следи да не се хвърлят боклуци. Бюджетът ни не позволява. Държа на щат хора, които косят и ремонтират – отговарям за 41 км пътна мрежа, която е най-лошата в региона, пет парка, 30 дка спортна база и т.н.“, обобщи Колева.

НАША ПРОВЕРКА ПОКАЗА, ЧЕ ЗА СПРАВЯНЕ СЪС СМЕТИЩАТА КАТО ТОВА В РЕСЕН ОТ ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРЕДВИЖДАТ ЕДВА 50 ХИЛ. ЛВ. От кметството са направили и обществена поръчка, която е спечелена от фирма „Пролет“. Сумата е обща за незаконни сметища и трябва да послужи за изчистването им и посипването им с пръст. „Не знам как може да се справим, като само да разкарваме техниката от едно място на друго ще излезе доста скъпо“, неофициално коментираха от фирмата. Проблемът със сметището е един от основните за малките населени места, а от справянето с него зависи съдбата на един доскоро екологично чист район.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!