1437 четения

С два отбора участва търновският филиал в първото студентско състезание за бъдещи медици

С ДВА ОТБОРА УЧАСТВА ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯТ ФИЛИАЛ НА МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА, В ПЪРВОТО МЕЖДУУНИВЕРСИТЕТСКО СЪСТЕЗАНИЕ. Надпреварата, в която участваха студенти от пет учебни заведения, се проведе в Шуменския филиал на Медицинския университет и като за първи път е преминала като приятелска среща и без официално класиране.

„Въпреки това ние си знаем, че сме победители, защото наистина бяхме много добри. Не само защото се справихме с въпросите и казусите, но и защото играхме като истински отбори. Играхме една за всички и всички за една“, казва Александра Ламбова, която е трети курс в специалността „Медицинска сестра“. Заедно с нея в отбора са били още Диана Трънкова, която също е в трети курс, и двете четвъртокурснички – Ася Димитрова (като резерва) и Николета Колева. В тима на акушерките са се включили Ростислава Кьорчева, която е едва в първи курс, Анелия Ненкова и Теменужка Димитрова (като резерва) в трети курс и Йоана Браткова, която вече е в четвърти курс. Заедно с момичетата до Шумен са пътували и техните треньори – ас. д-р Янка Маркова, ас. Жана Павловска и директорът на филиала доц. Диана Димитрова, която е била и член на журито.

Общо 10 отбора от университетите във Варна, Русе и Плевен и филиалите в Шумен и Велико Търново са участвали в състезанието, организирано по идея на проф. Соня Тончева от Шумен. Идеята на организаторите е била да срещнат бъдещите медици, за да проверят студентите знанията си и да видят техните колеги от другите висши училища по какъв начин се подготвят и навлизат в практиката.

Състезанието е продължило два дни, в които студентите е трябвало да отговарят на теоретически въпроси и да докажат знанията си след това на практика. Много тежки теоретически въпроси и измамно лесна практическа задача са изтеглили бъдещите медицински сестри и акушерки от Велико Търново. Момичетата са имали 10 минути време да се подготвят, преди да представят отговорите си. След това всеки отбор е имал 15 минути, в които да покаже знанията си по изтеглените теоретични задачи.

Измерване и регистриране на кръвното налягане на родилка и обличане на стерилно операционно облекло са били практическите задачи на двата ни отбора. „Трябваше да направим симулация как на практика се случват тези ситуации и какво ние правим в тях. Обличането на стерилно операционно облекло например представлява поредица от действия, които задължително трябва да бъдат извършени, иначе всяка грешка и всеки пропуск застрашава стерилността на операционното поле, опасно е и за пациента, и за нас“, обясняват момичетата. И много подробно разказват как се поставя единият чифт ръкавици, как – другият.

С повече самочувствие в знанията и уменията си са се върнали момичетата от състезанието, което тази година е минало под мотото „Учим, за да помагаме“. „Аз съм от Варна и кандидатствах във Варна и бях много разочарована, че ме приеха тук. В началото този град не ми харесваше, пътуването, мястото… Но докато участвахме в това състезание, признах пред себе си, че идването ми да уча именно във филиала във Велико Търново е всъщност голямото ми предимство. И не съжалявам нито за миг, че учих тук“, казва Александра. Нейните съотборнички допълват, че отличното им представяне се дължи на знанията, които те са натрупали тук, благодарение на факта, че студентите тук все още не са чак толкова много и преподавателите могат да работят с тях индивидуално.

Момичетата признават още, че те влизат в практиката още от първи курс, което в другите филиали и университети невинаги се случва. „Разбрахме, че ние правим манипулации още от първи курс, които за другите стават достъпни едва в края на обучението им“, обясняват момичетата и признават, че вече са готови да започнат да се подготвят за следващото състезание, което вече ще бъде истинска битка.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!