58 четения

Социалният заместник-министър Зорница Русинова: „Създаваме първата Национална карта на социалните услуги у нас“

Работи се по изготвянето на първата Национална карта на социалните услуги в България. Това заяви зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, която в петък се включи в Третата национална среща на експертите по социални дейности и здравеопазване в общините във Велико Търново. По нейни думи новият документ ще даде реална представа за потребностите и индивидуалните нужди във всички области у нас.

„В около 40 български общини държавата не финансира никакви социални услуги, а очевидно има нужда от това. Потребността от домове за възрастни хора е най-висока. Чакащите са около 5000. Чрез национална карта ще можем да установим къде и какво трябва да се направи, за да се преодолеят различните нужди и дефицити“, съобщи Русинова.

Тя уточни, че доброто планиране ще бъде основа за решаване на предизвикателствата в системата, свързани с недостатъчния капацитет, недофинансирането, свръхконцентрацията на социални услуги и т.н.

Русинова изтъкна, че в бюджет 2020 е планирано увеличение на средствата за социални услуги с 30 млн. лв.

„За някои от услугите – например за резидетните грижи за младежи с тежки увреждания, парите ще са с близо 28% повече. Средното увеличение е около 20% за всеки от стандартите. Ще се работи и за изпълнение на исканията на социалните работници за увеличение на възнагражденията с 40%”, увери тя.

Зам.-министърът допълни, че много малко хора, завършили висше образование по социални дейности, се реализират в тази сфера, тъй като стресът на работното място е голям и младите кадри не могат да издържат емоционално при сблъсъка им с тежките съдби на нашите сънародници.

Русинова запозна присъстващите с новия компонент по процедурата „Работа“, който има за цел подкрепа за доставчици на социални услуги за наемане на персонал в услугите с бюджет 10 млн. лв. За свободните позиции ще се набират кандидати в Агенцията по заетостта. Общата бройка на бъдещите назначени възлиза на 500 безработни лица. Предвижда се и субсидирана заетост до 18 месеца, а възнагражденията ще са в размер на средната заплата по НСИ за икономическа дейност „Хуманно здравеопазване и социална работа“. Предвидени са и възнаграждения за наставниците в размер на 50 процента от минималната работна заплата за период от половин година.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!