1907 четения

Таньо Генов – музикантът, който от любов към хората върти ресторант, вместо да свири на туба

На Самоводската чаршия го наричат Брадъра, защото гладен бедняк не оставя. При него идват Фънки, Васил Петров и още куп звезди

 

ТОЙ Е ЗАВЪРШИЛ МУЗИКАЛНО УЧИЛИЩЕ И КОНСЕРВАТОРИЯТА СЪС СПЕЦИАЛНОСТ „ТУБА“. Вместо да работи това, за което е учил, и да свири на туба, Таньо Генов обаче цял живот е кръчмар. Чирпанлията е роден в петък, 13-и, но всъщност казва, че е най-големият късметлия на света и до момента е сбъднал всички свои мечти, но има и още.

От шест години държи под наем така наречената Бронзова къща на Самоводската чаршия, собственост на прочутия скулптор Пламен Деянов, който живее в Австрия. ВИП ресторантчето на Таньо се казва „Лятна градина“, но всъщност всички го знаят „При Таньо“. През лятото тук се пълни постоянно с хора и най-вече чужденци, а през зимата има две кокетни зали за малко приятели. Те са истинско бижу и са пълни с музикални инструменти, снимки на гостите и оригинални надписи, като „Уважение всекиму – вересия никому“. По време на празниците „Нощ на Самоводската чаршия” и „Фестивал на занаятите” при Таньо дойде и ученическият оркестър „Джуниър бенд“, който предизвика фурор и тук.

Девизът на 49-годишния заклет кръчмар обаче е „Уют, качество и количество“ и доказателство за това са многобройните гости – приятели музиканти и певци. Кой ли не е идвал при него – Фънки, Васил Петров, Хилда Казасян, Веселин Маринов, Акага, Павел Балев – диригентът на Баден-Баден, който е имал достъп до Виенската филхармония, и още куп звезди. Всички техни гостувания са увековечени в снимки на стената.

Таньо си има и личен девиз – да бъде благородник, и наистина прави добрини. В квартала го наричат Брадъра, защото гладен бедняк никога не е оставял и дава освен храна и дребни суми на изпадналите в нужда. Казва, че денят му тръгва добре, когато сутрин го поздравят с този прякор, и се усмихва доволен от себе си.

ВСЪЩНОСТ, КАТО ЗАВЪРШВА КОНСЕРВАТОРИЯТА, ТАНЬО ВЕДНАГА ЗАПОЧВА РАБОТА, НО В РЕСТОРАНТ. Първо е бил сервитьор, после управител на ресторант „Дали” в София, после в други заведения. През 2000 г. си отваря ресторант „Цветна градина” в Лозенец. После отива и на гурбет във Валенсия за три години, където среща двама търновци. Заради Калоян Ганев и Свилен Любенов чирпанлията идва в старата столица и разработва тъй наречения Клуб на културните дейци, който бе кръстен ресторант „Пиколо” и се намира в първия офис на първата фирма за недвижими имоти във В. Търново. През 2013 г. отваря „Лятна градина”.

„Тук не е направено с много пари, но е уютно и с много любов. Всъщност любовта към хората ме накара никога да не свиря на туба, а да стана ресторантьор. Като студент бях сервитьор в София и много ми хареса клиентът да е усмихнат и аз да съм в негова полза. Заради това и тук съм превърнал мястото в нещо уютно от семеен тип. Китарите на стената са интериор, но понякога се ползват, всичко на камината има емоционална стойност, но най-вече това са двата тромпета на баща ми Неделчо, който е свирил с „Канарите”, а неговите инструменти за мен са светини. По душа аз си останах музикант, макар да не свиря. Точно любовта към музиката ме свързва с всички прочути личности, които идват при мен. Никой от моите приятели музиканти не иска да се казва, че не съм музикант, и това е заради душата ми на музикант”, разказва Таньо.

СПЕЦИАЛИТЕТЪТ НА ЗАВЕДЕНИЕТО Е „ТАНЬОВО МЕЗЕ” – свински късчета, зеленчуци, специален сос и запеканка с кашкавал, моркови и кисели краставички. Това той си го измислил в София, но го предлага и до днес. Чирпана, както го наричат още, прави още банска капама, чирпански домашен суджук, пълнени прасенца и всичко, което ти дойде на ума. За всяка компания си има и музика по избор, а за тази Нова година кувертът ще бъде 70 лв. Освен всичко това, което е една от сбъднатите му мечти, Таньо Генов е щастлив дядо на едногодишната Никол, която обича безкрайно заедно с дъщеря си Ванина и ходи често да ги вижда в София. И още – търновският ресторантьор е двойник на руската филмова звезда Дмитрий Нагиев, което обаче отдавна не е сензация…

Нели СУКОВА

Сн. авторката и личен архив

Един коментар за “Таньо Генов – музикантът, който от любов към хората върти ресторант, вместо да свири на туба

  • 25.11.2019 в 12:04
    Permalink

    imam chest da pochnavam tozi unikalen chovek ot mnogo udavna, kogato biahme dori mladi, za mene e kato brat i toi go znae, skromen a belik, otdadem na drugite, talantliv i umen, rabotolik i otgovoren i dori simpatichen, dano ne sam zabravil da kaja neshto, no za vseki sluchai, blagodaria ti Taneo, (de corazón) ot sarze! i da ne zabravish ispanskiat, vij che tuk ne go spomenavat!. 😆
    Za restauranta mu poglednete ozenkite i v Internet, 5 svejdi sa mu malko!.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *